Ko su zvanice na svadbi godine?

LONDON, 13. april 2011. (FoNet) - Uoči venčanja britanskog princa Vilijama i njegove izabranice Kejt Midlton, u Britaniji se spkuliše o tome ko će biti pozvan da prisustvuje "svadbi godine".

 Iščekivanje je najintenzivnije među potencijalnim gostima, pišu danas mediji u Londonu.

Urednica časopisa Tatler KejteRerdon kaže da se mnogi istaknuti Britanci prave kao da im nije stalo da li će biti na spisku, ali da potajno stalno proveravaju poštu da vide da li je stigla toliko željena pozivnica.

"Svi su se nadali da će je dobiti", izjavila je ona, prenosi AP.

U međuvremenu, Bekingemska palata drži u tajnosti spisak zvanica, ali neke informacije su ipak procurile u javnost.

Veruje se da će venčanju prisustvovati fudbalska zvezda Dejvid Bekam i njegova supruga bivša pop pevačica Viktorija. Doći će i Elton Džon sa svojim partnerom.

Mejl on Sandej, nedeljno izdanje Dejli mejla, tvrdi da je došao do spiska zvanica, ali kraljevska palata to negira.

List piše da će venčanju prisustvovati šarolika mešavina gostiju, od bogatih prijatelja princa Čarlsa, oca mladoženje, do omiljenog barmena i instruktora joge s karipskog ostrva Mistik, na koje vole da odlaze podjednako predstavnici visokog plemstva i rok zvezde.

Kejt i Vilijam su pokazali svoju modernu stranu pozvavši niz bliskih prijatelja, od kojih i neke bivše ljubavi, naveo je list.

Javnosti verovatno do poslednjeg dana neće biti poznato kako su mladenci pomirili potrebe protokola koji nalaže da se pozivnice upute državnicima, diplomatama, verskim liderima i političarima kao i ljudima koje Kejt i Vilijam zaista žele na svom venčanju, naročito grupu prijatelja iz vremena kada su se upoznali i zaljubili na Univerzitetu Sen Endrus u Škotskoj.

Tehnički, venčanje nije državni događaj, zbog čega su pravila protokola nešto labavija kada je reč o spisku pozvanih. Ipak, kraljevska dužnost im nalaže da veliki broj od oko 1.900 pozivnica, pošalju gostima iz sveta politike, a ne prijateljima.

Gosti, poput vodećih verskih ličnosti moraju da budu pozvani zbog značaja događaja, iako nisu u bliskim prijateljskim odnosima s kraljevskom porodicom.

U znak poštovanja koju kraljevska porodica i vlada gaje prema budističkoj tradiciji, Bekingemska palata je na venčanje pozvala glavnog sveštenika Londonskog budističkog manastira.

On ne planira da nosi odelo ili frak, već tradicionalnu versku odoru, što je prilikom ovakvih događaja dozvoljeno, kao i vojna uniforma.

Glavni rabin Džonatan Saks takođe planira da prisustvuje, saopštio je njegov kabinet, a očekuje se da će spisak uključiti muslimanske i hinduističke vođe kao i predstavnike drugih vera.

Naravno, pozvan je premijer Dejvid Kameron, a ne bi bilo u redu da ne bude pozvan i zamenik premiera Nik Kleg, piše štampa.

Lider opozicije Ed Miliband mora takođe da bude na spisku kako kraljevska porodica ne bi bila optužena da favorizuje jednu od političkih opcija.

Mejl on sandej piše da je kraljica Elizabeta II pozvala 50 gostiju, princ Čarls i njegova supruga Kamilla još 250, a isto toliko su na spisak stavili Kejt i Vilijam.

Oni su u svoje ime pozvali mnoge prijatelje, ali i goste iz dobrotvornih organizacija. Kejtina porodica Midleton je pozvala svojih 100 gostiju.

Očekuje se da će se na venčanju pojaviti veliki broj evropskih kraljevskih porodica koje su bliske sa dinastijom vindzor, među kojima i porodica Karađorđević.

Sara Ferguson, bivša supruga princa Endrua, Viliamovog strica, nije pozvana, ali njihove dve kćerke, princeza Beatris i Eugenia su na spisku.

Mnogi međunarodni lideri venčanje će pratiti preko televizije, a ne iz Vestminsterske opatije.

Američki predsednik Barak Obama i njegova žena Mišel nisu pozvani.

Neverovatno, ali istinito, ima i onih koji su se zahvalili na pozivu i izvinili što neće moći da dođu. Među njima je kanadski premijer Stiven Harper, koji je usred izborne kampanje, a navodno i kralj Bahreina, čija je zemlja suočena s ozbiljnim protestima.

Kada je reč o zvezdama britanske kulturne scene, Džo Litl, urednik časopisa Mdžesti kaže da ne očekuje dolazak ličnosti poput Šona Konerija i Pola Makartnija osim ako nemaju neke lične veze s kraljevskom porodicom.

On smatra da je i Elton Džon pozvan zbog prijateljstva s pokojnom princezom Dajanom.

"Vilijam čini sve da oda poštu svojoj majci na venčanju", rekao je on, podsećajući da je princ kao verenički prsten svojoj izabranici poklonio prsten pokojne princeze Dajane.

Pogledajte još