Kobi plaća 100.000 dolara zbog psovke

NJUJORK, 13. aprila 2011. (Beta-AP) - Uprava NBA lige kaznila je košarkaša Lejkersa Kobija Brajanta sa 100.000 dolara zato što je upotrebio pogrdni izraz za homoseksualce kada se iznervirao zbog sudijske odluke.

Komesar lige Dejvid Štern izrekao je danas disciplinsku kaznu, pošto je petostruki osvajač titule u NBA psovao i upotrebio uobičajeni pogrdni izraz za homoseksualce kada mu je sudija Beni Adams dosudio tehničku grešku u utakmici protiv San Antonija u utorak.

"Komentar Kobija Brajanta tokom te utakmice je uvredljiv i neoprostiv. Potpuno sam svestan da je košarka emotivni sport, ali takav neukusni termin ne treba nikada tolerisati", naveo je Štern u saopštenju.

Brajant je dobio tehničku grešku, posle čega je otišao na klupu, rukom udario stolicu, a onda bacio peškir u teren, a sudiju nazvao "pederčinom".

Incident je snimljen i izazvao je lavinu reakcija društava za borbu za ljudska prava, koja su pohvalila Sternovu kaznu.

"Kobi i svi koji su povezani sa NBA znaju da pogrdni komentari nisu prihvatljivi i da im nema mesta u našem sportu ili našem društvu", dodao je komesar.

Brajant se izvinio zbog incidenta, rekavši da nije bukvalno mislio to što je rekao.

"Ono što sam rekao ne treba shvatati bukvalno. Moji postupci su izazvani frustracijom u zanosu borbe. Reči koje sam izrekao ne izražavaju moja osećanja prema gej i lezbijskim zajednicama i nije trebalo da budu uvredljiva", navodi se u Brajantovom saopštenju.

Brajant je pet puta osvajao titulu prvaka NBA, 13 puta je učestvovao na Ol-star utakmicama, prvi je strelac u istoriji Lejkersa i šesti na večnoj listi lige. Bio je najkorisniji igrač (MVP) prošla dva finala, u kojima su Lejkersi osvajali titule.

Ovaj 32-godišnji bek jedan je od najpopularnijih igrača lige, tokom svih njegovih 15 godina karijere, koju je u potpunosti proveo u Los Anđelesu.

Brajantova popularnost nije opadala čak ni kada je hapšen zbog silovanja 2003. godine. Ta tužba je kasnije odbačena.

Pogledajte još