BAFTA NAGRADA ZA NAJBOLJI FILM DODELJENA OSTVARENJU "ZEMLJA NOMADA"

DIZNI PIXAR AVANTURA "DUŠA" NAJBOLJI ANIMIRANI FILM

Nagardu za najbolji film osvojila je drama "ZEMLJA NOMADA" (Nomadland), dok je rediteljka ovog američko-nemačkog ostavrenja Kloi Đao (Chloe Zhao) ovenčana BAFTA nagradom za najbolju režiju. Takođe, film je dobio nagradu i za najbolju glavnu žensku ulogu koja je dodeljena Frances Mekdormand  (Frances McDormand) za ulogu Fern, a film je osvojio i nagrada za najbolju fotografiju.
Film će uskoro biti prikazan na Beogradskom FEST-u, a nakon toga na repertoaru samo nekoliko bioskopa.

Frances McDormand in the film NOMADLAND. Photo Courtesy of Searchlight Pictures. © 2020 20th Century Studios All Rights Reserved

Nakon ekonomskog kraha glavne komapnije jednog mestašca u ruralnoj Nevadi, Fern pakuje stvari i kreće sopstvenim kombijem na put  s ciljem da istraži život izvan konvencionalnog društva, kao "moderni nomad."

Treći igrani film rediteljke Đao snimljen je prema istoimenoj knjizi spisateljice Džesike Bruder iz 2017, a film je već dobitnik Zlatnog lava Na 77. Filmskom festivalu u Veneciji. Trenutno je nominovan u šest kategorija za nagradu Oskar, čija dodela tek predstoji.

Frances McDormand in the film NOMADLAND. Photo by Joshua James Richards. © 2020 20th Century Studios All Rights Reserved

DIZNI PIXAR animacija "DUŠA" (Soul) osvojila je BAFTA nagradu za najbolji animirani film i najbolju muziku. Sinhronizovana avantura koja je već nagrađena Zlatnim globusom za najbolji animirani film i najbolju muziku trenutno se nalazi na reperotarima širom Srbije i predstavlja jedno od najgledanijih bioskopskih ostvarenja. Animacija koja dolazi od strane uvaženog američkog studija okupila je domće glumce Hadži Nenad Maričić, Jelena Trkljua, Milena Predić, Jovana Jelovac Cavnić, Boris Pingović i dr. koji su pozajmili svoje glasove novim crtanim likovima.

Yuh-Jung Youn nagrađena je BAFTA nagradom za najbolju sporednu uloga u filmu "MINARI" koji je će takođe biti prikazan na predstojećem 49. FEST-u. Film je nominovan u šest kategorija za nagradu Oskar.

Ostvarenje "JOŠ JEDNA TURA" (Another Round/Druk) reditelja Tomasa Vinterberga britanska Akademije za filmsku i televizijsku umetnost (BAFTA) proglasila je najboljim van engleskog govornog područja. U Berlinu krajem prošle godine Evropske filmske akademije proglasila ga je najboljim evropskim filmom. Ova dansko-švedska komedija trenutno je nominovana u dve kategorije za nagradu Oskar.

Ovo je priča o četiri prijatelja koji rade kao profesori u srednjoj školi, eksperimentišući sa pokušajima poboljšanja svog života, održavajući konstantan nivoa alkohola u krvi.

Pogledajte još