Dani Beograda od 16. do 19. aprila

BEOGRAD, 13. aprila 2011. (Beta) - Dani Beograda, koji se raznovrsnim kulturnim, turističkim i sportskim programima obeležavaju od 2002. godine, biće održani od 16. do 19. marta na više lokacija u gradu, najavljeno je u sredu u Skupštini Beograda.

Članica Gradskog veća Vesna Marjanović rekla je na konferenciji za novinare da se Dani Beograda održavaju svake godine od 16. do 19. aprila, u periodu izmedju dva značajna dogadjaja u istoriji grada.

"Slovensko ime Beograd prvi put je pomenuto 16. aprila 878. godine u pismu pape Jovana VIII bugarskom knezu Borisu, a 19. aprila 1867. godine konačno je, pošto je poslednji turski komandant Ali Riza-paša simbolično predao ključeve Knezu Mihailu na Kalemegdanu, prestala gotovo troipovekovna okupacija i Beograd je tada ponovo postao srpski grad", rekla je ona.

Prema njenim rečima, u okviru manifestacije biće dodeljene Nagrade Beograda, najistaknutijim beogradjanima koji su obeležili proteklu godinu u raznim oblastima. Imena dobitnika će biti saopštena 15. aprila na Svečanoj sednici Skupštine Beograda, a svečano uručenje će biti organizovano 19. aprila u Starom dvoru.

Sekretarka za kulturu Beograda Ivana Avžner rekla je da je tokom ovogodišnje manifestacije, zbog finansijske situacije, odlučeno da program ne sadži dešavanja koja zahtevaju velika sredstva, već da se šansa pruži mladim talentovanim umetnicima.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.