Iduće nedelje izveštaj o Novostima

BEOGRAD, 14. aprila 2011. (Beta) - Savet Vlade Srbije za borbu protiv korupcije objaviće iduće nedelje izveštaj o prodaji "Večernjih novosti", najavila je u četvrtak predsednica Saveta Verica Barać.

"Nacrt izveštaja smo već davno uradili, ali imali smo problem da dobijemo dokumentaciju od Komisije za hartije od vrednosti koja se poziva na razne odredbe i ne uvažava ni rešenje Poverenika za informacije od javnog značaja da dostavi dokumenta", rekla je Barać na konferenciji za novinare u Beogradu.

Ona je kazala da će izveštaj istovremeno biti dostupan i javnosti i izrazila očekivanje da će to biti primer kako bi institucije ubuduće trebalo da štite državne interese.

Savet za borbu protiv korupcije je analizirao dokumentaciju o promeni vlasničkih odnosa u kompaniji "Novosti" od devedesetih godina, kao i u drugim kompanijama u okviru bivše savezne ustanove "Borba".

Država trenutno u "Novostima", pored udela od 29 odsto akcija indirektno, preko Fonda PIO, poseduje još 7,2 odsto akcija. U vlasništvu malih akcionara ostalo je 0,7 odsto akcija te kompanije. Paket od 62 akcija "Novosti" otkupile su od malih akcionara 2006. godine na berzi tri firme - Trimaks, Ardos i Karamat, od kojih su dve registrovane u Austriji a jedna na Kipru.

Pogledajte još