Počnite dan sa elanom

Bečki profesor Hademar Bankhofer uveren je da će nam se život promeniti ako svakog dana ustanemo 15 minuta ranije nego inače. On savetuje kako da dan počnete sa elanom.
Lični fitnes-program kreće već u krevetu. Bankhoferova vežba broj jedan glasi: 

Ispružite noge, a zatim ih dižite i spuštajte, duboko dišući. Još jedna klasična vežba zbog koje ne morate da napuštate topli krevet je vožnja bicikla u vazduhu. Nakon toga Bankhofer savetuje da ustanete iz kreveta i da odmah pored njega stojeći radite najlakšu vežbu na svetu: stanite na vrhove prstiju i 20 puta se spustite i podignite. 

Kad završite vežbe, skuvajte vodu i popijte je toplu, jer je topla voda blagotvorna za varenje i krvotok. 

Da biste uklonili ukočenost vrata, stanite uspravno i dižite i spuštajte ramena. Protiv bolova u krstima nekoliko puta stisnite mišiće gluteusa. 

Svakog jutra uradite "generalno servisiranje" kičme. Stanite uspravno. Ruke vise pored tela. Dlanove izvrnite skroz napred kako bi leđa bila prava. Sada spustite bradu na grudi, udišite i podignite se na vrhove prstiju. U ovoj poziciji ostanite kratko, spustite noge na pod i pri tom izdahnite. Vežbu ponovite 10 puta. 

Osećaj hladnoće nakon ustajanja oteraće čaj od svežeg đumbira. Dve do tri kriške svežeg korena đumbira prelijte vrelom vodom i ostavite da stoji pet minuta. 

Oni koji su ujutru mrzovoljni snagu i elan će dobiti ako jedu musli s parčićima voća, voćni jogurt, ovsenu kašu ili supu od ovsenih pahuljica. Kome je to previše "zdravo", neka uzme integralni hleb s malo putera, švapski sir sa biljem, paradajz, rotkvice i papriku. Šunka nas ujutru čini fit, a kajgana, nasuprot tome, umornima zbog masti u kojima se pravi. 

Compress

Pogledajte još