POSLEDICE KORONAVIRUSA: Svaka treća osoba posle preležanog kovida-19 ima neurološke ili psihološke probleme

Svaki treći pacijent koji je imao kovid-19 imao je i psihološke ili neurološke probleme tokom šest meseci, pokazala je studija.

Istraživači su otkrili da je 34 odsto pacijenata koji su preživeli kovid-19 dobilo dijagnozu neurološkog ili psihološkog stanja u roku od šest meseci od infekcije, pokazala je studija objavljena u časopisu "Lancet Psychiatry".

Najčešća dijagnoza bila je anksioznost, ona je dijagnostikovana kod 17 odsto lečenih od kovida-19, praćena poremećajima raspoloženja kod 14 odsto pacijenata.

I dok su neurološki efekti ozbiljniji kod hospitalizovanih pacijenata, i dalje su česti kod onih koji su lečeni samo kao ambulantni pacijenti, napominju istraživači.

- Ta stopa se progresivno povećavala kako se povećavala težina bolesti kovid-19. Ako pogledamo pacijente koji su bili hospitalizovani, ta stopa se povećala na 39 odsto - rekao je Maksim Tak, saradnik odeljenja za psihijatriju na Univerzitetu u Oksfordu i koautor nove studije.

- Naši rezultati ukazuju da su bolesti mozga i psihijatrijski poremećaji češći nakon kovida-19 nego nakon gripa ili drugih respiratornih infekcija, čak i kada se pacijenti podudaraju sa drugim faktorima rizika. Sada moramo da vidimo šta će se dogoditi posle šest meseci. Studija ne može da otkrije uključene mehanizme, ali ukazuje na potrebu za hitnim istraživanjima koja će ih identifikovati, s ciljem sprečavanja ili lečenja - dodao je Tak.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.