Budimka 94 miliona dinara

Oko 84 miliona trebalo bi da bude početna cena IMT-ove Fabrike motokultivatora i motora u Knjaževcu i "Zaječar prometa" u Zaječaru

Na prvoj ovogodišnjoj aukcijskoj prodaji preduzeća, koju je Agencija za privatizaciju zakazala za 25. januar, trebalo bi da se, pod uslovom da je bilo prijavljenih zainteresovanih potencijalnih kupaca, nađe čak 24 firmi. Ubedljivo najveću početnu cenu u tom slučaju imaće požeška "Budimka", čija je vrednost kapitala procenjena na 11,5 miliona evra, što čini 56 odsto ukupnog kapitala ove nekada izuzetno uspešne firme koja se bavi proizvodnjom preradom voća i povrća i mesa, ali i spoljnom trgovinom. Početna cena ove firme trebalo bi da bude oko 94,3 miliona dinara, dok će kupac pri tom morati da investira znatno više, i to najmanje 189,5 miliona dinara. Kupac će dobiti i 132 zaposlena, kao i više objekata, ukupne površine oko 24.500 kvadratnih metara, 241.000 kvadratnih metara zemljišta i odgovarajuću opremu. 

Po oko 84 miliona trebalo bi da bude početna cena IMT-ove Fabrike motokultivatora i motora u Knjaževcu i "Zaječar prometa" u Zaječaru. Kupac IMT-ove fabrike, u kojoj je zaposleno 448 radnika, moraće da uloži još najmanje 86,3 miliona dinara, dok budući vlasnik "Zaječar prometa", sa 148 zaposlenih, treba da investira oko 18,5 miliona dinara. Na spisku firmi za aukcijsku prodaju je i Livnica "21. maja" u Ralji, sa 58 zaposlenih, čija bi početna cena trebalo da bude 40 miliona dinara, a minimalna investicija koju kupac treba da obezbedi oko 19,3 miliona dinara. Početna cena za nišku Ei "Sova" za namensku proizvodnju optičke i fotografske opreme sa 72 zaposlena bila bi oko 32,6 miliona dinara, a minimalna investicija trebalo bi da dostigne 201.000 dinara. 

"Krušikova" Fabrika za proizvodnju tekstilnih mašina u Valjevu sa osmoro zaposlenih imaće početnu cenu oko 19,7 miliona dinara, a kupca čeka ulaganje od najmanje 33,7 miliona dinara. Za kupovinu Preduzeća za namensku TV tehniku EI "7. oktobar" u Nišu, sa 48 zapsolenih, početna cena trebalo bi da bude oko 17,2 miliona dinara, a onaj ko pobedi moraće da investira najmanje 198.000 dinara. Kladovski "Tehno-Dunav" počeće takmičenje s početnom cenom od oko 14 miliona dinara, a onaj ko pobedi uložiće u firmu najmanje 4,4 miliona dinara.

("Pregled")

Pogledajte još