SMANJITE RIZIK OD POJAVE KARDIOVASKULARNIH BOLESTI: Osam namirnica najefikasnije su u borbi sa hipertenzijom

Procenjuje se da u našoj zemlji svaka deseta osoba pati od hipertenzije tj. povišenog krvnog pritiska. U svetu ovu bolest ima više od milijardu ljudi. Povišen krvni pritisak se leči različitim lekovima, ali moguće ga je smanjiti i promenom načina života, a pre svega navika u ishrani.

Sledeće namirnice su prijatelj vašeg srca i trebalo bi da ih redovno konzumirate bilo da već imate problema sa povišenim pritiskom ili ste zdravi, ali želite da smanjite rizik pojave kardiovaskularnih bolesti.

Citrusi

Limunovi, pomorandže i drugi citrusi su bogati vitaminima i mineralima, koji pomažu u smanjivanju krvnog pritiska. Limun se posebno ističe po ovom svojstvu, budući da sadrži flavonoide. Grejpfrut je takođe efikasan u borbi protiv hipertenzije, ali nije preporučljivo da ga konzumirate ako pijete lekove za pritisak.

Losos

Istraživanja su pokazala da omega-3 masne kiseline iz lososa i drugih riba smanjuju povišen krvni pritisak. Ove kiseline su, naime, odgovorne za regulisanje nivoa oksilipina, jedinjenja odgovornih za sužavanje krvnih sudova.

Semenke bundeve

Semenke bundeve sadrže visoku koncentraciju hranljivih materija neophodnih za kontrolu visine krvnog pritiska. U njima ima dosta magnezijuma, kalijuma i arginina, aminokiseline koja proizvodi azotne okside, ključne za smanjenje krvnog pritiska.

Pasulj i sočivo

Potrudite se da se pasulj i sočivo što češće nađu na vašoj trpezi. Zbog visokog sadržaja magnezijuma i kalijuma, oni su odličan lek protiv hipertenzije, a zdravi su i zbog velike količine vlakana.

Pistaći

Ako volite da nešto grickate za užinu, a želite i zdravo da se hranite, izaberite pistaće. Oni sadrže mnoge hranljive materije koje blagotvorno utiču na zdravlje srca i krvnih sudova, uključujući i kalijum.

Izvor: Stil.kurir.rs/Citymagazine.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još