DOMOVI ZDRAVLJA ČEKAJU ZVANIČNI DOPIS: Preporuka je da se trudnice i dojilje vakcinišu

U domove zdravlja još nije stiglo obaveštenje nadležnih u kojem se navodi da trudnice i dojilje mogu da se vakcinišu. Očekuje se da će takav dopis, ipak, stići ovih dana jer je država donela odluku da se svi vakcinalni punktovi u zemlji usaglase i da ne vraćaju kući trudnice i dojilje koje su došle da prime cepivo.

- Imali smo dosta primera da se one nisu vakcinisale, jer lekari nisu znali da li mogu ili ne mogu - istakao je dr Mirsad Đerlek, državni sekretar Ministarstva zdravlja.

Svetsko udruženje akušera i ginekologa preporučilo je vakcinaciju trudnica, posebno ako spadaju u rizične grupe. To se odnosi na one koje su u poznim godinama, imaju povišenu telesnu težinu, dijabetes i visok krvni pritisak.

Usledila je i zajednička preporuka stručnih službi u zemlji, Komiteta za imunizaciju, Republičke stručne komisije za akušerstvo i ginekologiju i Stručne komisije za dojenje da je vakcina i za trudnice i dojilje jedino sredstvo u borbi protiv Kovida-19.

- To je stav svetske struke, jer je virus počeo da mutira. Procena je da taj mutirani soj može da utiče na potomstvo i decu i da je bezbednije da se trudnice vakcinišu - smatra dr Zlatibor Lončar, ministar zdravlja.

I pored svih preporuka struke, u javnosti, a posebno na društvenim mrežama, ima dosta polemike da li buduće majke treba da dobiju cepivo ili ne. Telefoni ginekologa su se usijali ovih dana jer žene "u drugom stanju" ne znaju kome da veruju.

Ginekolog dr Mima Fazlagić kaže za "Politiku" da su njene kolege pre mesec dana dobile na mejl preporuku Svetskog udruženja akušera i ginekologa o vakcinaciji, u kojem se navodi da su urađena ispitivanja i da se trudnicama savetuje da se vakcinišu cepivima "Fajzera" ili "Moderne", jer su one u SAD ispitane.

- Veliki broj žena nije znao da su trudne, a vakcinisale su se i održale su trudnoće bez problema. I pre ovog obaveštenja znali smo kakav je mehanizam dejstva vakcina i šta one "rade" u ćelijama, kao i da neće biti štetne za trudnice. Ipak, čekao se završetak studije u kojima je učestvovalo od 30.000 do 50.000 trudnica i potvrđena je bezbednost vakcina - kaže dr Fazlagić.

Ona napominje da je sada poznato da se beba dok je u materici ne zaražava kovidom, jer nema takozvanog vertikalnog prenosa virusa, nema receptora za koronu u placenti, pa mališan nije ugrožen kada majka dobije kovid.

- To se videlo i u Srbiji, jer su trudnice koje su imale koronu rodile zdravu decu. Mogućnost zaraze bebe nastaje na porođaju ili kada novorođenče odvedu kući i ono bude okruženo članovima porodice koji imaju virus. Obično se proslavlja bebino rođenje i tada neko "unese" virus i polako počnu da se razbolevaju članovi porodice - dodaje dr Fazlagić.

Trudnice je, međutim, pokolebala izjava prim. dr Predraga Kona, epidemiologa i član Kriznog štaba za suzbijanje Kovida-19, koji je nedavno izjavio da je trudnoća prema stručno-metodološkom uputstvu za sprovođenje imunizacije protiv kovida – kontraindikacija za vakcinaciju.

Svoj stav ima i epidemiolog profesor dr Zoran Radovanović, koji kaže da je stvorena konfuzija u pogledu pitanja vakcinacije trudnica. On napominje da ima dovoljno dokaza da vakcinacija budućih majki ne predstavlja nikakav dodatni rizik i da je korisna i za njih i za dojilje. Antitela vakcinisane majke koja doji, prelaze kroz mleko u organizam bebe, pa je i beba zaštićena.

- Kod nekih postoji strah od novih vakcina. Ali, u tom slučaju mogu da se odluče za kinesku vakcinu, koja je "mrtva" vakcina i napravljena tehnologijom koja se koristi sto godina. Tu nema razloga za oklevanje. Ali, problem je što informacije o svemu tome nisu poslate doktorima koji obavljaju vakcinaciju - naglašava dr Radovanović.

Možda je najbolji savet trudnicama da se o imunizaciji posavetuju sa svojim ginekologom i donesu konačnu odluku.

Izvor: Politika.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još