Divčibare: Nova ski-staza za 1.200 skijaša

Na Divčibarama je u rad puštena nova staza, dugačka 850 metara, sa žičarom dvosedešnicom, kapaciteta 1.200 skijaša na sat. Vrednost radova na postavljanju žičare, prenete prošlog leta sa staze Duboka na Kopaoniku, a potom temeljno reperarine, iznosi 102 miliona dinara. Javno preduzeće "Skijališta Srbije" ranije je saopštilo da je ta staza bila spremna za skijaše, ali da nisu bili rešeni problemi pristupa stazi, jer valjevska opština nije regulisala imovinsko-pravne odnose sa vlasnicima zemljišta. Staza na Crnom vrhu prosečena je kroz državnu šumu, a "Skijališta Srbije" rešila su imovinsko-pravne odnose s Javnim preduzećem "Srbijašume", od kojeg su na upravljanje dobijene parcele na kojima su žičara i staza. Kamen temeljac je krajem januara 2006. godine postavio Velimir Ilić, tada ministar za kapitalne investicije, obećavši da će žičara biti završena do naredne sezone, 2006/2007. Radovi su kasnili punih godinu dana, jer su izvođači i projketanti na zaustavilištu staze morali da izgrade most preko rečice Crna Kamenica. 

Žičaru su pustili u rad državni sekretar u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja Goran Petković i generalni direktor Javnog preduzeća "Skijališta Srbije" Nebojša Nedeljković, u prisustvi Miloljuba Albijanića, potpredsednika Skupštine Srbije i partijskih kolega iz G17 plus. Zanimljivo je da na otvaranje nije pozvan predsednik opštine Valjevo dr Jovan Tomić, što je izazvalo oštru reakciju gradonačelnika i njegove Nove Srbije. 

Državni sekretar Petković naglasio je spremnost Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja da ulaže u razvoj Divčibara. U prioritete je uvrstio trajno snabdevanje Divčibara vodom i podsetio da su odobrena sredstva za izradu studije izvodljivosti, koja treba da razreši dilemu da li će se ovo odmaralište vodom snabdevati iz brane Rovni ili iz Rzava. Državni sekretar Petković nije imao odgovor na pitanje da li će neko odgovarati što su u proteklih sedam godina za izgradnju pogona za preradu vode na Divčibarama potrošena ogromna sredstva iz budžeta, investirana u potpuno promašenu tehnologiju, a voda je i dalje zabranjena za piće. Inače, službena zabrana vode za piće na Divčibarama traje već četvrt veka, ali je malo ko poštuje. Nadležne inspekcije i ne pokušavaju da sopstvenu odluku dosledno sprovedu u delo. 

I pored činjenica da prilazni put, praktično, još uvek ne postoji, te da se do podnožja žičare mora pešačiti sa skijama na ramenu, da nema uređenog parkinga, kao ni jednog jedinog ugostiteljskog objekta u blizini staze niti na njoj, interesovanje skijaša je ogromno. Staza, koja takođe nije u celosti završena, po ocenama prvih posetilaca je odlična. U okviru promotivne akcije "Skijališta Srbije" do 20. januara ne naplaćuju ski-pas. Inače, na stazi Crni vrh radi veliki ski-lift, a na Divčibarama ima i nekoliko dečjih ski-liftova.

("Pregled")

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.