Mini festival „Naši dani“ počinje 7. maja u SNP-u

Novosađani imaju sjajan repertoar pred sobom u maju!

Predstava „Fine mrtve d(j)evojke“, pisca Mata Matišića, u režiji Patrika Lazića, biće izvedena 7. maja, na sceni „Pera Dobrinović“, Srpskog narodnog pozorišta. Komad, jednog od najintrigantnijih umetnika nove generacije, kao filmski i kao scenski predložak, odmah je izazvao niz kontroverzi. Kroz priču o lezbijskom paru koji pokušava da ostvari miran život, te njegovim suočavanjem s nerazumevanjem i predrasudama, Matišić dotiče niz neprijatnih, prozivajućih, socijalnih pitanja. „Susedstvo, u kom je par trebalo da ostvari sanjanu idilu, odigraće im posmrtni marš čije korake vrlo dobro i uigrano znaju sve komšije. Dovodeći u pitanje sveto trojstvo hrvatskog, pa i srpskog društva, patriotizam, religiju i brak, Matišić ubada suštinu našeg malograđanskog licemerja”,  zabeležio je reditelj Patrik Lazić.

U predstavi igraju: Iva Ilinčić, Ivana Nikolić, Jadranka Selec, Milan Zarić, Paulina Manov, Ivan Tomić, Ivan Zarić, Daniel Sič, Slađana Vlajović, Vladan Milić, Zoran Đorđević, Mladen Sovilj.

Narednog dana, 8. maja, publika će gledati predstavu „Čitač“, Fedora Šilija, po motivima romana Bernharda Šlinka, u režiji Borisa Liješevića. Roman predstavlja analizu konflikta posleratne generacije s Holokaustom i koncentracionim logorima, te postavlja moralna pitanja o ispravnosti suđenja nacistima u posleratnoj Nemačkoj. „Radnja se dešava deset, petnaest i dvadeset pet godina posle Drugog svetskog rata, kada su posledice još žive, a zločinci su i dalje tu, preobraženi u mirne građane. Pitanje je kakav stav zauzeti prema nekome ko je počinio ratni zločin, gledati ga isključivo kroz prizmu greha ili u toj osobi koja je pored tebe potražiti i nešto drugo”, istakao je reditelj Boris Liješević.

U predstavi igraju: Mirjana Karanović, Marko Grabež, Slobodan Boda Ninković, Jadranka Selec, Milica Zarić, Ivan Tomić.

Nedelja, 9. maj, rezervisan je za predstavu „Ružni, prljavi, zli“, Slobodana Obradovića, po motivima filma E. Skole, rediteljke Lenke Udovički. „Ružni, prljavi, zli” je crnohumorna priča o ljudima sa margine, o ogromnoj porodici koja živi u pretrpanoj straćari, u nehigijenskom naselju na obodu Rima. Glavni junak, jednooki Đaćinto je i glava porodice sastavljene od četiri generacije, koje se izdržavaju uglavnom krađama i prostitucijom, ali i radeći sve druge poslove; poštene ili nepoštene, bez razlike. Đaćinto je za gubitak oka od osiguranja dobio popriličnu sumu, koju odbija da deli sa njima. Novac troši na sebe i krije ga od ostalih članova porodice, koji neprekidno pokušavaju da mu ga ukradu, a on neprekidno ih zlostavlja verbalno i psihički. Materijalna nemaština uvod je u emotivnu, moralnu bedu, svodi ljude na puku egzistenciju i instinkte.

Igraju: Ozren Grabarić, Aleksandar Vučković, Aleksandar Jovanović, Vanja Nenadić, Iva Ilinčić, Ivana Nikolić, Ivan Zablaćanski, Jana Milosavljević, Jovo Maksić, Marko Gvero, Milan Zarić, Milena Jančurić, Nađa Sekulić, Nataša Marković, Nina Janković/Dunja Stojanović, Slađana Vlajović.

U ponedeljak, 10. maja publika će gledati novu predstavu BDP-a „Divlje meso“, Gorana Stefanovskog, u režiji Jagoša Markovića. „U središtu priče je porodični raskol kroz koji se prelamaju različiti pogledi na svet, tradicionalni i moralni, kancerogeno nerazumevanje i isključivost, te nadirući fašizam, odnosno okolnosti koje ga kroje. Komad je praizvedbu imao 1979. u Skoplju, od tada je bilo više inscenacija na scenama negdašnje Jugoslavije, odnosno današnjeg regiona, a razni pozorišni kritičari i teatrolozi su ga nazivali i dramom veka“, o predstavi je rekla novinarka Tanja Nježić.

Igraju: Jovo Maksić, Sandra Bugarski, Luka Grbić, Marko Todorović, Aleksandar Vučković, Andrijana Đorđević, Ljubinka Klarić, Vanja Nenadić, Pavle Pekić, Emir Ćatović, Milan Čučilović, Jana Milosavljević, Aleksandar Jovanović.

Poslednji dan, prvog dela mini festivala „Naši dani“, 11. maj, rezervisan je za predstavu „Tiho teče Misisipi“, Vladimira Tabaševića, u režiji Ivice Buljana. Ovaj komad zaokružuje priču o jednoj državi, veku i ideji, nudeći nam poražavajući intimni bilans njihovog kraja. U prozi se prepliću istorija i intima, lično i ideološko, oslikavajući kraj jednog veka i raspad jednog društva.

Igraju: Aleksandar Jovanović, Branka Katić, Vladan Milić, Vesna Čipčić, Dunja Stojanović, Jana Milosavljević, Mladen Sovilj, Miloš Petrović Trojpec, Milan Zarić, Nikola Malbaša.

 Mini festival „Naši dani“ nastaviće se naredne sezone, kada će predstave BDP-a biti izvedene u Novosadskom pozorištu u septembru, dok će Novosadsko pozorište uzvratiti posetu BDP-u, u oktobru.

Beogradska publika će u novembru imati priliku da pogleda pet predstava SNP-a, a to su: „Bura“ Kokana Mladenovića, „Ko je ubio Dženis Džoplin?“, rediteljke Sonje Petrović, „Travnička hornika“ Nikite Milivojevića, „Tarif“ i „Krvave svadbe“ u režiji Igora Vuka Torbice.

Pogledajte još