Podržite nominaciju Đavolje varoši

Turistička organizacija opštine Kuršumlija i DOO "Planinka" iz Kuršumlije nominovali su spomenik prirode Đavolja varoš za izbor sedam novih čuda prirode. Nominaciju su podržali Turistička organizacija Srbije i Ministarstvo za dijasporu. Ovo je idealna prilika da se ljudi širom sveta upoznaju s ovim retkim prirodnim fenomenom i našom zemljom u celini.

Lokalitet Đavolja varoš stavljen je pod zaštitu države još 1959. godine, a 1995. je Uredbom Vlade Republike Srbije proglašen za prirodno dobro od izuzetnog značaja i stavljen u prvu kategoriju zaštite – spomenik prirode. Ukupno je zaštićeno 67 hektara površine.

Ovaj spomenik čine dva prirodna fenomena: zemljane figure, kao specifični oblici reljefa koji u prostoru deluju vrlo atraktivno, i dva izvora jako kisele vode s visokom mineralizacijom. Ova dva u svetu retka prirodna fenomena, posmatrana zajedno, Đavolju varoš čine pravim svetskim čudom prirode, a njegovu atraktivnost dopunjuje prirodni ambijent, koji oko zemljanih figura deluje surovo, skoro mistično, a u širem okruženju živopisno i pitomo, kao i ostaci naselja, stare crkve, groblja i nekoliko zanimljivih rudarskih jama.

Glasanje za izbor finalista sedam novih čuda prirode traje do 31. decembra 2008. godine. Panel eksperata N7W objaviće listu od 21 kandidata u januaru 2009. Tokom 2009. i dela 2010. godine glasaće se za izbor sedam novih čuda prirode s liste finalista. Novih sedam čuda prirode biće zvanično proglašeno u leto 2010. godine.

Detaljne informacije o izboru za sedam novih čuda prirode možete naći na sajtu www.natural7wonders.com.

Pogledajte još