Otvaranje izložbe u galeriji Novembar

PROSTOR ZA DISANJE

Sa ponosom Vam predstavljamo samostalnu izložbu radova vizuelnog umetnika Marka Velka koja će biti otvorena u galeriji Novembar u četvrtak 29. aprila. Umetnik jugoslovenskog porekla, rođen u Splitu 1969. godine, a školovan u Francuskoj gde i sada živi i radi, predstaviće u beogradskog galeriji svoje crteže nastajale u periodu od 2015. do 2020. Na izloženim crtežima publika ima priliku da vidi raznovrsnost tema kojima se umetnik bavi - od referenci na istoriju i mitologiju, preko stvarnih ili fiktivnih likova, do simboličkih ili apstraktnih predstava i predela. Bez obzira na ovaj spektar, teme su obrađene stilski ujednačeno - crtež ugljem u isto vreme čini ono što posmatramo i jasnim i zamagljenim. Kombinovan sa sadržajem koji nema eksplicitan narativ, ovaj stil stvara ambiguitet u značenju. Ta mističnost u izrazu i gotovo sakralna tišina kojom odišu radovi doprinose da realizam forme bude razbijen na sitne tragove kako materije (uglja) tako i značenja. Marko Velk posmatrače/ice ostavlja neme i zamišljene, istovremeno podstičući mir i uznemirenost, a pretvarajući galeriju iz prostora za gledanje u prostor za disanje.

Marko Velk (Split, 1969)

Marko Velk je vizuelni umetnik rođen 1969. u Splitu, a odrastao u Parizu. Obrazovanje je započeo u Atelier de Sèvres u Parizu, a nastavlja ga na École Nationale Supérieure des Arts Décoratifs od 1990. do 1995, takođe u Parizu. Semestar 1992. godine provodi na Central Saint Martins College of Art u Londonu. Od 2005. do 2010. predaje crtanje u Atelier de Sèvres. U Njujork odlazi 2010. gde radi u Bruklinu do 2020, kada se vraća u Francusku gde i sada živi i radi. Od 1990. imao je brojne samostalne i grupne izložbe širom Evrope i SAD-a.

* računamo na Vaše odgovorno ponašanje - držanje fizičke distance i nošenje zaštitnih maski prilikom posete galerije je i dalje obavezno.
Hvala vam i dobro došli!
Pogledajte još