VAŽNA JE PAŽNJA: Pranje posuđa – svakodnevna aktivnost koja jača mozak

Kada perete posuđe, potpuno ste usredsređeni na zadatak koji vam stoji na raspolaganju. Multitasking je ovde gotovo nemoguć, pa je zbog toga ova aktivnost dobra za mozak jer drži pažnju.

Neurolozi Din i Ajša Šerzaj kažu da je razvijanje pažnje nužno za održavanje zdravlja mozga.

- Pažnja je čuvar svesti. Ako je ona narušena, sve što stoji iza nje je takođe narušeno. Ne možete da pamtite, ne možete da izvršavate neke funkcije. Zato je je važno da je ojačate koliko god možete dok ste mladi - rekao je Šerzaj.

Mozgalice i ukrštene reči nisu jedine koje mogu da treniraju pažnju. I neke svakodnevne aktivnosti, kao što je pranje posuđa, takođe pomaže.

Kako pranje posuđa može dovesti do boljeg zdravlja mozga?

Kada perete posuđe, fokusirani ste na to što radite, kao i na detalje, u smislu da li ste svaki deo dobro oprali. To je svakodnevna aktivnost uz koju ne možete da radite i nešto drugo i upravo je zbog tog fokusiranja ona dobra za mozak.

- Pažnja postaje ugrožena tokom obavljanja više zadataka, a održavanje njene oštrine ključno je za optimizaciju funkcije mozga kako starite. Starenjem vaš fokus postaje sve više narušen, a multitasking samo otežava zadržavanje oštrine - rekao je Šerzaj.

Ipak, ovde nije toliko reč o stvarnom činu pranja posuđa koliko o tome da obratite pažnju na ono što je pred vama i usredsredite se na zadatak od početka do kraja.

- To je poput japanske čajne ceremonije. Nije reč o ispijanju čaja, radi se o činu detaljnog prolaska kroz to - kaže Šerzaj i dodaje:

- Ili, uzmite pečenje. Slično tome, obraćate pažnju na svaki korak i na svako precizno merenje. Ova aktivnost zapravo može da postane prilično meditativna. Ne mislite ni na što drugo. To je odličan primer održavanja fokusa i praćenja jedne stvari.

Da, pranje posuđa može da pomogne da se fokusirate i time utičete na zdravlje mozga, ali to nije jedina aktivnost koju možete da koristite. I aktivnosti poput vrtlarenje, pletenje ili crtanja, mogu da budu dobre za mozak.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još