“Najlepša bašta Novog Sada“: Oaza prirode u dvorišnom vrtu u Veterniku

Dnevni list "Dnevnik", Novosadska televizija i kompanija Color Media Communications po treći put organizuju akciju "NAJLEPŠA BAŠTA NOVOG SADA", u saradnji sa Francuskim institutom u Novom Sadu.

Na naše veliko zadovoljstvo akcija je zaživela i postala tradicija u našem gradu.

Danas vam predstavljamo baštu Bojana Dmitrovića iz Veternika koji nam je svoj vrt predstavio hronološki kroz nekoliko fotografija.

Kako Bojan kaže, deo dvorišta koji je uredio je prethodno bio u veoma lošem stanju što ga je inspirisalo da mu "udahne novi život" i napravi kutak za uživanje.

"Na samom početku radova sam morao da spustim nivo zemljišta za oko 30-40 cm, pošto je taj deo dvorišta bio previše izdignut. Nakon toga sam odlučio da iskopam jezerce kako bih imao jedan pravi deo prirode u svom dvorištu, a potom sam ga naselio sa koi šaranima, lokvanjima i ostalim vodenim biljkama. Zatim sam uvideo da imam prostora da napravim jedan alpinetum pored toga gde ću posaditi neke biljke. Bio je to moj prvi susret sa biljkama tako da sam morao dosta i da učim i informišem se u vezi sa tim koja biljka kakve uslove traži, kada cveta i koliko dugo je u cvatu, jer sam želeo da u svako doba godine imam nešto u cvetu. Posle toga sam odlučio da iskopam i jedan manji bazen u kome ću imati posebnu kolekciju lokvanja sa zlatnim ribicama, takozvanim japankama. Pošto se vremenom rodila ljubav prema biljkama, počeo sam često da dokupljujem nešto novo i da dodajem u svoj vrt, a poslednje što sam radio jeste jedan poseban kutak za ljiljane koje sam nabavio kod nas i u inostranstvu, a koji su polako počeli da rastu, te mi samo preostaje da sačekam leto da procvetaju pa da uživam u njihovim mirisima", priča Bojan za naš portal.

Svi sugrađani koji žele da predstave svoju baštu, a da pri tome osvoje i vredne nagrade, prijave mogu slati od 15. aprila do 15. juna 2021., putem mejl adrese: najlepsabasta@gmail.com.

Žiri će, kao i prethodne godine, činiti poznate ličnosti, stručnjaci iz oblasti hortikulture i predstavnici medija.

Pobednike očekuje vredna nagrada, putovanje na produženi vikend za dve osobe.

Foto: Privatna arhiva

Pogledajte još