NATEČENI KAPCI: Rešite se nadutosti oko očiju za samo nekoliko minuta

Natečeni kapci – ima li goreg jutarnjeg odraza u ogledalu? Nadutost područja oko očiju, naročito kada je praćena i tamnim kolutovima, doprinosi da izgledamo umorno i starije. Srećom, postoje vrlo jednostavni trikovi koji nam mogu pomoći da umirimo otečene kapke.

Pre svega, neophodno je utvrditi šta to tačno izaziva nadutost kapaka. Da biste to učinili moraćete da preispitate i vaše navike u ishrani, navike u vezi sa spavanjem, ali i zdravstveno stanje.

Otečeni kapci – najčešći uzrok:

Alergije

Proleće je i okruženi smo brojnim alergenima. Ako su vam kapci otečeni, a nos pun sekreta, najpre bi trebalo da posumnjate na alergiju. Takođe, mogli biste osećati i blago peckanje u očima. U ovom slučaju, neophodna je konsultacija sa lekarom koji će prepisati terapiju.

Dehidratacija

Natečeni kapci su neminovni ako prethodnog dana niste pazili koliko vode pijete ili ste popile koju šolju kafe više. Takođe, oni su redovan pratilac večeri u kojima preterate sa alkoholom. Zašto je to tako? Kada izgubimo puno vode, a kafa i alkohol su diuretici, naše telo se bori da zadrži vodu, pa čak i u predelu oko očiju. Rešenje je jednostavno: smanjite kafu, alkohol i izbacite so, a povećajte količinu vode koju pijete.

Hormonalni disbalans

Ako vam se naduveni kapci događaju samo povremeno, proverite kalendar. Sasvim je moguće da se oni pojavljuju kao pratilac određenih promena u vašem menstrualnom ciklusu. Otečeni kapci mogu pratiti ovulaciju ili najavljivati menstruaciju.

Stres i neispavanost

Kada ste pod stresom ili, iz nekog razloga, ne spavate dovoljno, nivo kortizola u krvi postaje visok, a to direktno utiče na izgled vaših kapaka. Ovde nema pomoći osim da pokušate da se relaksirate.

Godine

Kada koža stari, ona gubi elastičnost, pa otečeni kapci dolaze do izražaja. Redovna nega područja oko očiju je neophodna, kako biste vratile elastičnost i istisnule višak vode iz ove zone lica.

Prirodni lek za otečene kapke

Kada utvrdite koji je uzrok zbog kojeg su vaši kapci otečeni, lakše će vam biti da kontrolišete nadutost gornjeg dela lica i da je izbegnete. Ipak, dok stojite pred ogledalom i nezadovoljno gledate svoj jutrošnji odraz, to vam neće biti od velike pomoći. Ipak, nisu vam neophodno preskupi kozmetički tretmani, ni preparati. Dovoljno je da pribegnete za nekim od ovih prirodnih ulja.

Bademovo ulje

Odlično je i za podočnjake i za otok oko očiju. Potrebno je da ga koristite dva puta nedeljno tako što ćete ga nežno utrljati u kožu i ostaviti da odstoji. Promene su vidljive odmah.

Krastavac

Krasatavac hidrira, a ujedno sadrži i kofeinsku i askorbinsku kiselinu, pa smanjuje upalne procese. Zbog toga, nekoliko kolutova svežeg krastavca na očima daje rezultate već posle 20 minuta.

Maska od belanceta

Ovo nije instant rešenje, ali pomaže ukoliko je vaš problem stalan. Belance (bez mućenja) nanesite na područje oko očiju i ostavite da se osuši. Lagano ga skinite, parčetom nežne tkanine ili vatom.

Čaj od kamilice

Kamilica ima antiupalno dejstvo koje brzo daje rezultat. Dve kesice čaja od kamilce stavite u vrelu vodu, dok ne otpuste boju. Izvadite ih iz vode, dobro ohladite i ostavite deset minuta na očima. Otok nestaje, provereno.

Izvor: Lepotaizdravlje.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još