fbpx

Izložba mladih 2006.

"Niš Art Foundation" čiji su osnivači: Radovan Lale Đurić NY, Olja Ivanjicki, Neda Arnerić, Jovan Ćirilov, Gordana Suša, Tihomir Trivunac, Rada Đuričin, dr. Đorđe Lalošević, dr. Dragoš Stojanović, Mihailo Spasojević, Borislav Gvozdenović, Nenad Cvetković...a zahvaljujući donatorstvu DIN "Fabrika duvana" a.d. u sastavu Philip Morris International, 22. maja svečano su otvorili "Izložbu mladih 2006", i tako označili  početak rada nove galerije u izložbenom prostoru "Fabrike duvana Niš", u ulici Tošin Bunar, broj 130, u Beogradu (600 M2 izložbenog prostora). Izložbu čini izbor od 45 radova mladih umetnika koji su učestvovali na konkursu, i biće otvorena do 22. juna 2006. godine.
Velikom broju prisutnih, umetnicima i ljubiteljima lepih umetnosti, galeristima, kustosima, istoričarima umetnosti, intelektualcima, poznatežim javnim ličnostima...prva se obratila Neda Arnerić, zahvaljujući se svima koji su doprineli da ovaj projekat zaživi. Zatim je Radovan Lale Đurić u kratkom, ali emotivnom, govoru izrazio nadu da će ova fondacija doprineti razvoju kulture u Nišu i Beogradu, ali i šire, povezujći tako Srbiju sa Evropom i svetom. Olja Ivanjicki je poželela uspeh u radu mladim umetnicima a zatim je , na sebi svojstven način, s puno duha i šarma ispričala istorijat celog ovog projekta. Ispred PMI prisutnima se obratio Euđenio Sidoli koji se zahvalio svima na dobroj sardnji i izrazio iskrenu želju da će ovakvih projekata biti još.
Možda je jedan osećaj sinoć kao jedna fina nit povezao sve što se događalo, a to je približavanje gradova, pomeranje velikih kulturnih događaja iz centra grada i pokretanje umetničke aktivnosti ka Evropi i svetu.

Dragan Kljajić

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.