RETKA PRILIKA ZA KOLEKCIONARE: DNK Napoleona Bonaparte na prodaju (VIDEO)

Privatni kolekcionari imaju retku priliku da ove sedmice kupe DNK Napoleona Bonaparte. Povodom dva veka od smrti francuskog vojskovođe, na aukciji je komad platna kojim je Napoleon bio pokriven tokom obdukcije.

Francuski imperator preminuo je 5. maja 1821. godine u 52. godini na ostrvu Sveta Jelena u Atlantskom okeanu, gde su ga Britanci prognali posle poraza 1815. godine u bici kod Vaterloa.

Aukcijska kuća "Osenat" 5. maja će na licitaciju staviti oko 360 predmeta među kojima će biti i platno kojim je Napoleon bio prekriven tokom obdukcije, pramen njegove kose, par svilenih čarapa i košulja dugih rukava sa crvenim koncem izvezenim slovom N.

Procenjuje se da platno umrljano krvlju francuskog vojskovođe i vladara može dostići prodajnu cenu do 15.000 evra.

Uz platno ide i zabeleška koju je 1875. godine napisao vojvoda od Basana, čijem je ocu platno dao markiz Montolon, general koji je bio na ostrvu Sveta Jelena sa Napoleonom sve do njegove smrti.

- U ovoj mrlji od krvi imate carev DNK. Ne možete biti intimniji od toga - rekao je Žan-Pjer Osenat iz aukcijske kuće.

Mnogi artefakti koji će se naći na licitaciji potiču iz kuće u kojoj je Napoleon proveo poslednje godine života.

Kolekcija takođe uključuje ukrašeni tanjir koji je Napoleon koristio za obedovanje i kristalni pehar, kao i odevne predmete.

- Napoleon je posedovao znatan broj košulja. Bio je opsednut čistoćom. Kupao se tri do četiri puta dnevno, mesečno je koristio 20 do 30 litara kolonjske vode i uvek je menjao košulje - objašnjava Osenat.

Njegova odeća bila je deo pažljivo izgrađenog imidža. Napoleon i njegovi šeširi i kape urezani su u svest javnosti i dalje.

- Početkom 19. veka takve kape su se nosile sa uglovima okrenutim napred i pozadi, ali Napoleon je to promenio da bi bio primećen - naglasio je Žan-Kristof Šotanije, jedan od direktora aukcijske kuće "Osenat".

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.