ODLUKA STRUČNOG KOMITETA ZA IMUNIZACIJU: Trudnice i osobe uzrasta 16 i 17 godina mogu da se vakcinišu Fajzerovim cepivom

Osobe uzrasta 16 i 17 godina i trudnice mogu da se vakcinišu Fajzerovom vakcinom protiv kovida-19, zaključio je Stručni komitet za imunizaciju na sastanku održanom 26. aprila.

Prema zaključku Stručnog komiteta za imunizaciju, osobe uzrasta 16 i 17 godina mogu da se vakcinišu Fajzerovom vakcinom protiv kovida-19, po preporuci nadležnog pedijatra, pri čemu obrazac saglasnosti za vakcinaciju potpisuje lice koje se vakciniše u skladu sa Zakonom o pravima pacijenata.

Kako je objašnjeno, vakcina se daje intramuskularno u dve doze, sa razmakom od tri nedelje.

Stručni komitet ističe da nema raspoloživih podataka o zamenljivosti Fajzerove vakcine drugim kovid-19 vakcinama u cilju završetka serije vakcinacije. Osobe koje su primile jednu dozu Fajzerove vakcine treba da prime i drugu dozu istog cepiva kako bi kompletirale seriju vakcinacije.

U skladu sa revidiranim preporukama Stručnog komiteta za imunizaciju, trudnoća ne predstavlja kontraindikaciju za primenu Fajzerove vakcine protiv kovida-19.

Trudnice se posle prvog trimestra trudnoće, mogu vakcinisati Fajzerovom vakcinom protiv kovida, u konsultaciji sa nadležnim ginekologom i uz individualnu procenu koristi i rizika od vakcinacije, stoji u preporukama Stručnog komiteta.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još