Američki gangster

Američki gangster je epski širok film, saga o usponu bosa crnačke mafije u Harlemu, kasnih šezdesetih i ranih sedamdesetih godina, i policajcu koji mu je za petama

Slika Amerike tih godina - kraj rata u Vijetnamu, vlada kojoj se ne može verovati, mnogo droge koja se uvozi sa Dalekog istoka, korumpirana policija, mafija u usponu... I široki kadrovi i atmosfera Njujorka, siromašni kvartovi Harlema, red i poredak u podzemlju, atmosfera zadimljenih klubova, enterijeri, eksterijeri, odela i stajling – autentične sedamdesete. Reditelj Ridli Skot je uspešno zaokružio čvrstu priču, triler zasnovan na istinitim događajima.

Frenk Lukas, u tumačenju Denzela Vošingtona, sve što zna naučio je od šefa crnačke mafije kome je bio šofer. Ideja da iskoristi društvenu situaciju i profitira krijumčaranjem i distribuiranjem droge sa izvora - jugoistočne Azije - rezultira bogatstvom i pozicioniranjem na vrhu crnačke mafije u Njujorku. Lukas je elegantan i uzdržan negativac, odlučan i hladnokrvan, dosledan i veran etičkim kodeksima, kojima duguje i svoj uspon i održavanje na vrhu. 

Međutim, lik nije razrađen - mnogo je opštih mesta i poznatih obrazaca - od poštovanja porodice, svetinje u koje se ne dira, do hijerarhije i poretka - zna se ko je ko i šta je kome dozvoljeno, ko ima leđa, čiji je procenat... 

Lik sposobnog policajca Ričija, u tumačenju Rasela Kroua, ima samo malo više ličnih crta - gledaoci ga upoznaju i na sudu gde se bori za starateljstvo nad detetom i kada "gleda kroz prste" kolegama. On je pun mana - menja žene, druži se s ljudima sa ivice zakona koji su stari prijatelji, ali je, iznad svega, pošten i beskompromisan. 

Priča o dve snažne ličnosti (snaga je u doslednosti i veri u sopstvena načela) isprepletana je, a dva glavna lika se sreću tek na kraju filma. Rezultat Ričijeve potrage za uspešnim narkodilerom je "pametan dil". Frenk, razotkriven, ostaje hladnokrvan i pomaže policiji. Tih sedamdesetih godina, kako piše na odjavnoj špici, dve trećine njujorških policajaca u odeljenjima za narkotike bilo je korumpirano. Frenku je oduzeta sva imovina, osuđen je na 70 godina i u zatvoru ostaje 15. U poslednjoj sekvenci filma Frenk je ispred zatvora, slobodan, a zvučna kulisa su "Public Enemy" i "Can’t Truss It". 

Neke scene u filmu podsećaju na akcione scene iz "Francuske veze" i Njujork iz tog filma. Ili se setite poštenog policajca iz filma "Serpiko" (Al Paćino). Ili narko-mafije u "Licu sa ožiljkom". Ili kako je Frensis Ford Kopola insistirao na etičkom kodeksu mafije, pa su, dok su se razni obračuni i egzekucije dešavali na drugom kraju grada, bosovi opušteno bavili krštenjem dece i sopstvenom duhovnošću u lokalnoj crkvi koju redovno posećuju (kraj "Kuma I"). 

Američki gangster ima reference na sve te filmske klasike, ali je mnogo toga "već viđenog". Film traje 157 minuta, a mogao bi da bude i kraći. Čini se da vizuelni plan i dočaravanje raznih atmosfera nadomešćuju praznine i opšta mesta u samoj priči. Odlični su Denzel Vošington i Rasel Krou, a i svi ostali -  kao, na primer, Arman Asante, Kuba Guding Junior, Rubi Di, Džoš Brolin... Posebna vrednost ovog filma je odlična muzika - na saundtreku se nalaze i pesme Džona Lija Hukera, Bobija Vomaka, Hanka Šoklija... kao i pesme repera novije generacije. 

Jelena Jovanović

Pogledajte još