ČETIRI VAŽNA RAZLOGA: Zašto se češće zaljubljujemo u proleće?

Proleće donosi buđenje – kako prirode, tako i emocija, pa se neminovno javljaju i nove ljubavi... Dani su sve duži, a sunčano vreme dodatno podstiče energiju, koja je prethodnih meseci bila uspavana... Pored toga, skidamo suvišne slojeve odeće, možemo lagodnije da se krećemo i javlja se želja za novim iskustvima. Ukoliko ste raspoloženi za ovu interesantnu temu, više detalja otkrijte u redovima koji slede.

1. Bude se hormoni

Zimski period označava vreme mirovanja hormona, a kada govorimo o ženama ključan je dopamin. Povećan broj sunčanih dana sa sobom nosi buđenje seksualne energije. I u svetu muškaraca se odvija slična promena tokom proleća, ali je kod njih dominantan testosteron, čije lučenje doprinosi i lakšem mršavljenju.

2. Oblačimo se laganije

Tokom ovog perioda više vremena provodimo u aktivnostima na otvorenom, a samim tim više obraćamo pažnju na svoj izgled. Igra zavođenja se oseća u vazduhu, sve se intenzivira i radi smo da se upustimo u novu vezu.

3. Nivo stresa je niži

Ovo je čest slučaj tokom proleća, mada nije pravilo. Izloženost sunčevim zracima podstiče proizvodnju vitamina D, ali i lučenje serotonina – hormona koji utiče na lepo raspoloženje. Zbog svega toga, tokom prolećnih meseci osećamo se poletnije, živahnije i rasterećenije.

4. Bude se čula

Sve započinje feromonima, prirodnim ljudskim mirisima koji šalju zavodljive signale ka suprotnom polu, a koji do punog izražaja dolaze na višim temperaturama. Usko povezano sa tim je i čulo ukusa, pa zato postoji teorija da ukoliko nam se dopada nečiji miris, postoje veće šanse da ćemo uživati u poljupcu sa njim. Kada govorimo o zagrljaju, ne možemo a da ne spomenemo oksitocin, koji nazivamo i hormonom ljubavi, a koji pomaže da se učvrsti veza sa partnerom.

Izvor: City Magazine
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još