Aukcija za 23 preduzeća

Pre dve godine Agencija je donela odluku o restrukturiranju Elektronske industrije, a pre toga je deset zavisnih preduzeća prodato na aukciji.

Agencija za privatizaciju objavila je javni poziv za izbor finansijskog savetnika za privatizaciju kroz restrukturiranje „Elektronske industrije“ u Nišu, koja je osnovana pre šest decenija, a sada se bavi pretežno proizvodnjom i prodajom elektronske robe za široku potrošnju. Zainteresovani za ovaj posao trebalo bi da pismene ponude dostave Agenciji do 24. januara. Kao što je poznato, poslednjih desetak godina udeo Elektronske industrije na tržištu je znatno smanjen i zbog izolacije ona nije bila u stanju da prati tehnološke promene, a nije bilo ni svežeg kapitala za ulaganje u razvoj. Pre dve godine Agencija je donela odluku o restrukturiranju Elektronske industrije. Pre toga je deset zavisnih preduzeća prodato na aukciji, a dva direktnom prodajom imovine. Tako sada ima 73 zavisna preduzeća, od kojih je 12 u stečaju, a četiri su u inostranstvu. Agencija je donela odluku za aukcijsku prodaju 23 preduzeća. Od zavisnih preduzeća, 36 ima proizvodne pogone, a 13 se bavi uslužnim delatnostima. 

U 2006. godini EI je od prodaje ostvarila oko 6,2 miliona evra prihoda, ali i neto gubitak od 13,4 miliona evra. Ukupna knjigovodstvena vrednost poslovne aktive težila je 41,1 milion evra, a ukupni osnivački kapital 23,1 milion evra. Prethodne, 2005. godine, prihod je dostigao 16,3 miliona, a gubitak 6,4 miliona evra. Istovremeno, aktiva je bila 55,4 miliona evra, a osnivački kapital 37,6 miliona evra. 

U pozivu se, inače, ističe da su obećavajući sektori precizne mehanike i tu se proizvodni kapaciteti mogu povećati zahvaljujući jeftinoj, a obučenoj radnoj snazi i visokoj tražnji ovih proizvoda. Kao potencijalno profitabilne delatnosti navedene su proizvodnja mehaničkih i plastičnih kućišta, koja bi mogla da se udvostruči, kao i proizvodnja TV cevi, koja bi mogla dostići milion komada godišnje, što je tri odsto evropskog tržišta, dok su trenutni kapaciteti 400.000 jedinica. Sadašnja vlasnička struktura kapitala izgleda ovako − 97,7 odsto je društveni, 2,3 akcijski i 0,03 odsto pripada Niškoj banci. U Ei je u decembru prošle godine bilo 1.333 zaposlenih. Trideset dvoje ih je u Holdingu, dok je 2001. godine bilo oko 9.000 zaposlenih, a pre dve godine otpremnine je uzelo 584 radnika.

("Pregled")

Pogledajte još