POTREBNA JE PROMENA ZAKONA: Dr Predrag Kon objasnio zašto je vakcinacija trudnica i dalje sporna i šta zbunjuje lekare

- Ne može se očekivati da se trudnice vakcinišu istog dana kada struka jasno kaže da treba da se izvrši njihova imunizacija, zato što su svi lekari naučeni da i dalje postupaju u skladu sa uputstvima u kojima piše da one ne treba da se imunizuju - izjavio je epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon.

- Zato država, uključujući sve institucije, mora da ubrza te promene, a ona ne može da ih ubrza mimo proizvođača - naglasio je Kon.

Kako je naveo, proces vakcinacije trudnica je krenuo, ali kada će ući u zamah ne bi da procenjuje.

- Svi kažu počeće da se vakcinišu trudnice, fantastično. Međutim, treba da imaju u vidu da postoje zakoni ove zemlje, zakon o lekovima, gde je sažetak karakteristika leka sastavni deo zakona. U tom sažetku nigde ne piše, bar za sada, da mogu da se vakcinišu trudnice. Lekar koji postupa preko toga, postupa mimo zakona - rekao je Kon.

Objasnio je da to ne govori zbog gledalaca, već i zbog onih koji treba da ubrzaju čitavu tu birokratiju koja ide prilično sporo.

- S druge srane, onaj ko isporučuje vakcine poručuje je sa propratnom dokumentacijom u kojoj ne piše da mogu trudnice da se vakcinišu. A tu je i stručno - metodološko uputstvo koje daje Batut u kome takođe piše da se trudnice ne vakcinišu - zaključio je Kon.

Izvor: Blic.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još