IZGUBIO BITKU SA KORONAVIRUSOM: Preminuo Đorđe Marjanović u 90. godini

Đorđe Marjanović, legendarni pevač, preminuo je od posledica koronavirusa u 90. godini.

Čuveni muzičar bio je priključen na respirator i lekari su se borili za njegov život prethodnih dana.

Đorđe Marjanović je inače najveća nekadašnja jugolovenska i srpska muzička zvezda čija karijera traje više od pola veka.

Prvi je pevač koji je imao zvanične klubove obožavalaca u tadašnjoj Jugoslaviji a ogromna je zvezda bio i u bivšem Sovjetskom Savezu.

Rođen je u Kučevu 1931. godine. Najpopularniji je bio tokom šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina 20. veka, na prostoru cele bivše Jugoslavije.

U Požarevcu je završio gimnaziju, a potom je napustio studije farmacije u Beogradu.

Ubrzo počinje da radi kao statista, između ostalog i u JDP-u.

Prvi put je nastupio kao pevač na audiciji koju je organizovalo Udruženje džezista Srbije, posle čega počinje da peva na brojnim gradskim zabavama.

Prvu ploču "Muzika za igru", objavio je za PGP-RTB 1959. godine i prodata je u 11.000 primeraka.

Pesme - "Zvižduk u osam", "Plavo u plavom", "Stidljiva serenada", publika je na nastupima često tražila na bis.

Pesmama "Pesma raznosača mleka" i "Prodavač novina" učestvovao je na festivalu u Opatiji 1960, i osvojio tri nagrade.

Druga LP ploča, pod nazivom "Mustafa" objavljena je 1962. godine. Naredne godine počinje karijeru u Sovjetskom savezu, gde je bio veoma popularan i gde je održao koncerte sa brojnom publikom.

Učestvovao je na gotovo svim jugoslovenskim festivalima zabavne muzike - "Beogradsko proleće", "Pesma leta", "Splitski festival", "Zagrebački festival"...

Godine 2009, nastupio je na "Beoviziji" zajedno sa Oskarom i sastavom "Bjuti kvins" u pesmi "Superstar".

Oprostio se publike uopšte u maju 2004, koncertom u Centru Sava.

Povodom 75. rođendana Đorđa Marjanovića, Kulturno-obrazovni program RTS-a napravio je seriju K'o nekad u osam od pet epizoda o njegovom životu i karijeri, čija je promocija održana u Ruskom domu, uz prisustvo delegacija Rusije, Belorusije i Ukrajine.

Za njegov 80. rođendan, u oktobru 2011, u Domu sindikata u Beogradu održan je kocert "Milordu s ljubavlju", na kome su učestvovali brojni muzičari, među kojima su bili Leo Martin, Miki Jevremović, Cune Gojković...

Širom Srbije, postojali klubovi obožavalaca Đorđa Marjanovića, Đokista, koje je on redovno obilazio, rukovao se sa njima i fotografisao.

Na oduševljenje publike, u junu 2016, pojavio se na festivalu "Pesma leta" u Smederevu i na plejbek izveo pesme "Zvižduk u osam", "Romana" i "Nikad nije kasno".

Đorđe Marjanović je dobitnik velikog broja nagrada i priznanja, među kojima su "Zlatni mikrofon Radio Beograda" (2016), "Sretenjski orden trećeg stepena" (2015), "Zlatna plaketa Beograda".

Izvor: RTS/Kurir.rs
Foto: TIOLI Records - YouTube/PrintScreen

Pogledajte još