IDEALNE DESTINACIJE ZA BEG IZ GRADA: Potražnja za kućama u Srbiji porasla za 150 odsto

Tokom vaskršnjih i prvomajskih praznika nastale su velike gužve na brojnim putnim pravcima u Srbiji, a posebno je bio "zagušen" auto-put Miloš Veliki. To je znak da su ljudi i dalje željni prirode i izolacije, iako ove godine nemamo karantin.

Naime, prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, broj prodatih vikendica u 2020. za 60 odsto je veći nego 2019. godine. Zanimljivo je, dakle, da domaći gosti više nisu zainteresovani samo za iznajmljivanje smeštaja negde van gradske vreve, već žele da budu vlasnici takvih nekretnina.

Posebno je pomama za kućama na Fruškoj Gori i Tari. Trend iz prošle godine preneo se i na prvi kvartal 2021, a sve govori da će se nastaviti.

Iz jedne domaće firme za nekretnine kažu da se tradicionalno veoma traže naselja, odnosno kuće podno Avale i oko Kosmaja, pre svega zbog blizine glavnom gradu. Ali, lokalcima je interesantna i okolina Novog Sada, budući da je tamo potražnja za zemljištem porasla nekih 150 procenata.

Isto tako, Šumadija je veoma tražene, a predeo oko Topole je idealan ako tražite povoljnu vikendicu, čist vazduh, prirodu i blizinu Beogradu. Treba pomenuti i naselje Trešnja oko Avale, ali i Perućačko jezero - čiji su splavovi kao iz bajke "krivi" za toliku posetu. Ipak, tamo je više upita za izdavanje smeštaja nego za kupovinu nekretnine.

Pre same kupovine, treba obratiti pažnju na cene koje su naglo skočile tokom 2020, ali i na dokumentaciju: proverite da li je objekat uknjižen, da li obuhvata sve ono što se navodi u ugovoru, posebno imajući u vidu da neki vlasnici nisu rešavali pitanje dalje od građevinske dozvole.

Potražnja se odrazila i na ponudu banaka, odnosno na odluku da je prošire: reč je o kreditima za kupovinu montažnih kuća ili reparaciju i obnovu starih/oronulih nekretnina. Ove sezone naročito se traže kuće sa bazenom, okućnicom, dvorištem, roštiljem, pa čak i đakuzijem - u zavisnosti od platežne moći kupca.

Izvor: Telegraf.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još