NAROD ŽELI ZDRAVU, PRIRODNU I DOMAĆU HRANU: Raste interesovanje za organsku poljoprivredu u Srbiji

Ni Srbija ni Republika Srpska nemaju milione hektara zemljišta kojim bi se mogli takmičiti na svetskom tržištu poljoprivrede sa zemljama poput Ukrajine, Poljske, a da ne govorimo o Kini. Ali, na organskoj pijaci, imaju prostor za zaradu. Zbog toga su predstavnici Republike Srpske bili u poseti Vojvodini, kako bi na licu mesta videli kako se ova poljoprivreda razvija kod nas, navodi se na sajtu Radio-televizije Vojvodine.

Dok je Subotica pionir organske poljoprivredne proizvodnje u Srbiji, ona je u Republici Srpskoj još u povoju. Ali samo na prvi pogled. Šumsko bilje, njegove prerađevine i mnogo drugih proizvoda relativno brzo i lako mogu postati organski, ako se ispoštuju pravila sertifikacije.

- Prateći svetske trendove vidimo da je organska proizvodnja ono što je sada u fokusu potrošača i sve su veće ciljne grupe i narod želi da se zdravo hrani, da ima zdravu, prirodnu, domaću hranu. Mi smo to prepoznali, pa tako i u ministarstvu kreiramo naše mere sa rastom proizvođača u organskoj proizvodnji. Naš pravilnik prati to svake godine. I evo, već za razliku od pre dve godine, duplirao nam se broj organskih proizvođača čime smo jako zadovoljni - rekao je pomoćnik ministra poljoprivrede Republike Srpske Goran Bursać, prenosi RTV.

U sastavu delegacije su i savetodavci iz lokalnih savetodavnih službi u Republici Srpskoj koji su upoznati sa iskustvima stručnjaka iz Srbije koji se bave kontrolom i sertifikacijom organske proizvodnje.

Poseta je završena obilaskom organske farme sa najdužom tradicijom na Čeneju.

Izvor: Politika.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.