I DO 300 PUTA SLAĐA: Da li zamena šećera stevijom može da pomogne kod gubitka kilograma?

Kada se stevija prvi put pojavila na tržištu, mnogi su bili oduševljeni zdravstvenim potencijalom te zamene za šećer.

Napokon se pojavila "prirodna" zamena za šećer sa nula kalorija, koja je i do 300 puta slađa od šećera.

Mnogi su se nadali da bi stevija mogla da pomogne u njihovim naporima da izgube kilograme, a da pritom ne moraju da se žrtvuju kada je ukus u pitanju.

Takođe, mnogi su verovali da će im ovaj zaslađivač pomoći u kontrolisanju dijabetesa. Zapravo, nešto se od toga i ostvarilo.

Stevija je i dalje popularna, a to se uglavnom povezuje sa porastom broja obolelih od dijabetesa, kao i sa trendom praktikovanja ishrane na biljnoj bazi. Iako je upotreba ostalih veštačkih zaslađivača opala, prodaja proizvoda koji sadrže steviju samo u SAD porasla je za 16 odsto od 2017. do 2018. godine, prema istraživanju kompanije "Nilsen".

Da li je stevija bezbedna za upotrebu?

Američka uprava za hranu i lekove (FDA) smatra steviju sastojkom koji je "priznat kao nebezbedan". Ali to se ne odnosi na ekstrakte lista stevije i sirove ekstrakte stevije, koji nemaju odobrenje FDA za upotrebu u ishrani.

Postojala je zabrinutost da bi stevija mogla da poveća rizik od karcinoma ili reproduktivnih problema, a koja se zasnivaju na studijama sprovedenima na životinjama. Ali stevija se sada smatra bezbednom čak i prema CSPI-standardima, iako još uvek žele da vrše dodatna ispitivanja da bi se dodatno utvrdila njena sigurnost.

Istraživanje potencijalnih zdravstvenih dobrobiti

- Kontrola nivoa šećera u krvi je osnova za kontrolu dijabetesa, a neke namirnice u tom pogledu imaju dramatičnije efekte od drugih. Stevija ne podiže nivo šećera u krvi - objašnjava Lea Kaufman, dijetetičar i sertifikovani edukator za dijabetes u programu za upravljanje težinom u NYU Langonu.

- Stevija bi bila dobra i bezbedna alternativa šećera za pacijente sa dijabetesom - kaže ona.

Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Postoje čak i dokazi koji ukazuju na to da bi stevija mogla da bude korisnija nego što biste očekivali.

U studiji objavljenoj u "Nature Communication" iz 2017. godine istraživači sa belgijskog univerziteta pokazali su da stevija stimuliše protein koji je neophodan za percepciju ukusa i koji učestvuje u oslobađanju insulina posle obroka. Hormon insulin proizvodi pankreas da bi regulisao šećer u krvi.

Američko udruženje za dijabetes i Američko udruženje za srce slažu se da stevija možeda bude korisna za osobe sa dijabetesom ako je koriste umereno i ako je ne nadoknade kasnijim unosom dodatnih kalorija.

Evropska agencija za bezbednost hrane i Stručni odbor Svetske zdravstvene organizacije za aditive u hrani utvrdili su prihvatljiv dnevni unos od najviše 12 miligrama dnevno.

Stevija je dobra zamena za kaloričnu saharozu jer ima nula kalorija.

- Oni koji odluče da šećer zamene stevijom mogu da imaju koristi od ove alternative, ali gubitak kilograma nije zagarantovan - kaže Kaufman.

Jedno malo istraživanje iz 2016. je dokazalo da su učesnici, kada su ujutru umesto šećera koristili steviju, manji unos kalorija nadoknađivali tako što su imali obilniji ručak.

- Da, unosićete manje kalorija ako umesto šećera koristite steviju - kaže dr Dejvid Levitski, profesor na Univerzitetu Kornel.

- Teoretski bi to vremenom moglo da dovede do gubitka kilograma, ali to je vrlo teško pokazati u studijama - kaže i dodaje:

- Ovo je jedan od mehanizama za mršavljenje, ali nećete izgubiti 50 kilograma. Smanjivanje masnoće, praćenje količine hrane koju konzumirate i jedenje samo kada ste gladni daleko su efikasniji od zamene stevije šećerom ako želite da izgubite kilograme.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još