"Savremena umetnost Afrike u eri pandemije": Mehdi Kotbi - Muzeji su zbog korone morali da se prilagode digitalnim aktivnostima

Muzej afričke umetnosti i Color Media Communications u partnerstvu sa Gradom Beogradom i Ministarstvom kulture i informisanja organizuje onlajn konferenciju „Savremena umetnost Afrike u eri pandemije". Konferencija će biti emitovana na Dan Afrike, 25. maja 2021. godine na zvaničnom YouTube kanalu Color Media Communications i Facebook stranici Muzeja afričke umetnosti.

Tokom trajanja konferencije svoja razmišljanja i iskustva o tome kako je pandemija uticala na dosadašnji rad ustanova kulture i na stvaralaštvo savremenih umetnika afričkog porekla i onih koji delaju na afričkom kontinentu, kao i o tome koje je teme, procese, sadržaje, forme i oblike u oblasti savremene umetnosti ona dovela u prvi plan sa pratiocima će podeliti ambasadori, kao i umetnici i kustosi iz afričkih zemalja.

Konferenciju će otvoriti potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja, Maja Gojković, gradonačelnik Beograda, Zoran Radojičić i direktorka Muzeja afričke umetnosti u Beogradu, Marija Aleksić.

Jedan od učesnika konferencije „Savremena umetnost Afrike u eri pandemije” biće i Mehdi Kotbi, direktor Nacionalne fondacije muzeja Maroka.

- Razmena kulture je razlog postojanja naše Nacionalne fondacije muzeja Maroka, a paralelno s tim usmerene su i naše delatnosti na dnevnom nivou. Za vreme izbijanja Covid-19 i zatvaranja, muzeji su stavljeni van funkcije, i skoro svi muzeji širom sveta su bili zatvoreni. Kao reakcija na ovu situaciju bez presedana, Nacionalna fondacija muzeja nije štedela truda da ostane bliska i u kontaktu sa publikom tako što je pojačala svoje digitalne aktivnosti - izjavio je Kotbi.

Tokom konferencije pokušaćemo da iz više različitih perspektiva dobijemo odgovore na pitanja koja se tiču uticaja pandemije na savremenu umetnost, stvaralačke procese, nove fenomene, umetničke forme i sadržaje u radu umetnika afričkog porekla i onih koji stvaraju na afričkom kontinentu.

Svi zainteresovani konferenciju će moći da prate putem YouTube kanala Color Media Communications.

Pogledajte još