Od srede nove cene goriva

Ministarstvo rudarstva i energetike napraviće danas presek cena nafte na svetskom tržištu i kretanja kursa dolara, pa bi eventualne nove cene goriva na benzinskim pumpama u Srbiji mogle da se primenjuju od utorka u ponoć.

 Uredbom o formiranju osnovne cene derivata nafte predviđeno je da se domaće cene goriva na 15 dana usklađuju sa cenom nafte na svetskom tržištu i kursom američkog dolara, ukoliko se ukupna cena nafte promenila za 1,5 odsto, bez obzira na to da li se radi o povećanju ili smanjenju cene. Ukoliko je cena nafte promenjena, Ministarstvo rudarstva i energetike šalje zahtev Ministarstvu trgovine i Ministarstvu finansija za primenu novog cenovnika. Tek posle dobijanja saglasnosti od ova dva ministarstva i objavljivanja novog cenovnika u „Službenom glasniku“, ispunjeni su svi uslovi da se gorivo prodaje po novim cenama. 

Poslednja promena cena goriva u Srbiji dogodila se 29. decembra prošle godine kada je gorivo pojeftinilo u proseku za 2,17 odsto, odnosno za 1,2 dinar po litru. Cena motornog benzina (MB) i bezolovnog motornog benzina (BMB) od 95 oktana je 91,56 dinar za litar, dok se dizel D−2 prodaje za 78,16 dinara po litru.

(„Pregled“)

Pogledajte još