STRUČNJACI DALI ODGOVOR: Šta bi roditelji trebalo da znaju o vakcinaciji dece?

Američka agencija za hranu i lekove (FDA) odobrila je hitnu upotrebu Fajzer/Biontek vakcine protiv koronavirusa za decu od 12 do 15 godina čime je u SAD proširen program vakcinacije. Prethodno je ova vakcina bila odobrena za uzrast od 16 godina.

Odluka CDC, iako nije obavezna, predstavlja važan, konačan znak odobrenja saveznih regulatornih tela. Ali, roditelji su ti koji će doneti konačnu odluku da li će vakcinisati decu protiv koronavirusa.

Šta bi trebalo uzeti u obzir prilikom donošenja te odluke, na šta bi tredalo obratiti pažnju i kako odlučiti da li vakcinisati dete, objasnila je za CNN dr Liana Ven, medicinska analitičarka i profesorka na Univerzitetu Džordž Vašington.

Kako pristupiti odluci da vakcinišete dete

- On što bih prvo preporučila jeste razgovor sa detetom, moguće je da već imaju snažan stav o tome. Većina adolescenata jedva čeka kraj pandemije idruženje sa prijateljima bez distance, a stručnjaci ističu da je jedini način za dostizanje tog cilja upravo vakcinacija - rekla je Ven i dodala:

- Vakcinacija neće samo vratiti druženja, tu su i razne sportske aktivnosti, pa i u školi sada svi moraju da nose maske, a ako su svi vakcinisani, to više neće biti potrebno, i te aktivnosti će se odvijati slobodnije, normalnije. Osim toga, roditelji će biti sigurniji. Mnogi se još uvek ne viđaju redovno, a ako se i vide, to je na distanci. Ovako će i porodice ponovno moći da organizuju aktivnosti kojima vole da se bave.

Neželjeni efekti

Prema do sada dostupnim podacima vakcina štiti decu jednako efikasno kao i odrasle. Nijedno dete u kliničkom istraživanju, koje je primilo vakcinu, nije obolelo. S obzirom na nuspojave kod odraslih, Ven kaže da se one mogu očekivati i kod dece.

Međutim, napominje da se ne radi o retkim nuspojavama, već o uobičajenim, poput povišene temperature, bola na mestu uboda, umora i bolova u mišićima.

- Retke pojave tromboze povezane su sa vakcinom Džonson i Džonson koja je vektorska, dok takve nuspojave nisu zabeležene kod Fajzerove, koja je odobrena za decu, ili Modernine mRNK vakcine.

Zašto je važno vakcinisati decu?

Mnogi roditelji koriste argument da deca retko razvijaju teže oblike kovida-19, pa zašto bi se onda vakcinisala?

- Istina je da deca generalno imaju mnogo blaže simptome od odraslih - kaže Ven i dodaje:

- Ali, i deca mogu da se zaraze, neka su se teško razbolela, a nažalost stotine dece je umrlo od kovida u SAD. Adolescenti takođe šire koronavirus, pa se vakcinisanjem ne štite samo oni, već se smanjuje širenje infekcije.

O zabrinutosti da vakcina prouzrokuje neplodnost, ističe da niko ne može sa sigurnošću ništa da tvrdi jer se radi o novoj vakcini, ali nijedna vakcina nije prouzrokovala neplodnost, pa se pretpostavlja da neće ni ova.

- Negativni efekti vakcine vide se isključivo kroz šest nedelja - dodaje doktorka.

Istraživanja za decu mlađu od 12 godina još traju i vakcina se za njih još ne preporučuje.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.