Firme niču kao „posle kiše“

Trenutno registrovano oko 97.000 privrednih društava i više od 208.000 preduzetničkih radnji 


Agencija za privredne registre (APR) procenila je da će broj novoosnovanih preduzeća i radnji u Srbiji u 2008. godini biti 30 odsto veći nego prošle godine, kada je otvoreno preko 60.000 firmi. Direktor APR Zvonko Obradović rekao je agenciji Beta da je u 2007. godini taj rast iznosio oko 10 odsto i da je u Agenciji trenutno registrovano oko 97.000 privrednih društava i više od 208.000 preduzetničkih radnji, dok se u registrima finasijskog lizinga i zaloge nalazi više od 80.000 predmeta. 

Optimizam u pogledu značajnijeg porasta broja novih firmi Obradović zasniva, pre svega, na odluci države da iz budžeta za razvoj malih i srednjih preduzeća (MSP) u ovoj godini da podsticaj od 2,2 milijarde dinara. Prema njegovim rečima, APR očekuje da Vlada Srbije uskoro odobri početak rada novog registra u kome bi se evidentirala sva podsticajna sredstva koje Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja usmerava korisnicima. To znači da će se svi krediti i bespovratna sredstva koja se dodeljuju preduzetnicima za osnivanje novih firmi, povećanje obima proizvodnje i nova radna mesta preko institucija, kao što su Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA), Nacionalna služba za zapošljavanje, Fond za razvoj i Agencija za MSP, naći u jedinstvenoj bazi podataka dostupnoj javnosti, dodao je Obradović. On je istakao da će taj novi registar biti veoma značajan za državu, jer će podacima na jednom mestu pomoći u donošenju odluka vezanih za bolji regionalni razvoj. 

Trenutno je preko 60 odsto privrednih društava u zemlji registrovano Južnobačkom okrugu i Beogradu, a u tri najsiromašnija okruga na jugu Srbije ima samo 1,5 odsto registrovanih. Istovremeno, od 208.000 registrovanih radnji skoro 50.000 ih je u Beogradu, dok ih je u Južnobačkom okrugu 20.000, naveo je Obradović. Novi registar bi pomogao da se određena davanja i finansiranja usmere u neke grane privrede koje nisu trgovina, a koja je osnovna delatnost 90 odsto novoosnovanih firmi u Srbiji, kazao je on i ocenio da bi država tim registrom dobila i alatku za bolja planiranja i analize, a mogla bi bolje da vrši nadzornu funkciju. APR očekuje da će sa Poreskom upravom ove godine konačno uspostaviti elektronsku razmenu podataka, kako bi građani još brže registrovali firme, rekao je Obradović i podsetio da je 2008. godina Strategijom privrednog razvoja Srbije definisana kao ona u kojoj će se poreski identifikacioni broj (PIN) dodeljivati u APR. U APR bi ove godine trebalo da se nađe još sedam do osam novih registara koji se odnose na obavljanje neke privredne delatnosti, a koji bi podigli nivo administrativnih procedura pred nadležnim institucijama.

(„Pregled“)

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.