KORONA IMALA VELIKI UTICAJ NA DEMOGRAFSKE TOKOVE: Manje sklopljenih brakova u 2020. godini, ali i manje razvoda

U 2020. godini koju je obeležila pandemija korona virusa, prema prvim rezultatima Republičkog zavoda za statistiku u Beogradu, manji je broj sklopljenih brakova, ali i razvoda u odnosu na godinu pre.

Najveći pad, posmatrano po mesecima, bio je u aprilu prošle godine kada je zabeleženo oko 200 sklopljenih brakova, dok je ranijih godina taj broj bio oko 2.000, ispričala je za Tanjug demografkinja Gordana Bjelobrk.

Dodaje da je u odnosu na 2019. godinu broj sklopljenih brakova prošle godine bio manji za 33 odsto.

- Celokupna vandredna situacija izazvana pandemijom imala je značajan uticaj na demografske tokove, pa između ostalog i na sklapanje i razvode brakova - kaže Bjelobrk.

Prema njenim rečima, za razliku od ostatka Evrope, u Srbiji je broj razvedenih brakova pao za oko 28 procenata u 2020. godini u poređenju sa prethodnom godinom, kada je taj broj imao tendenciju blagog rasta.

- Glavni razlog ovakvih statističkih podataka koji beleže pad je to što administracija nije radila nekoliko meseci, za vreme vanrednog stanja i sve je bilo u ograničenom delovanju - naglasila je.

Sada kada epidemiološke mere popuštaju, postoji mogućnost da se desi nadoknada svega što nam se nije dešavalo u 2020. godini, kaže Bjelobrk i dodaje da je pozitivno iznenađena brojem novorođenih beba.

- Kovid je imao direktan uticaj na mortalitet u prethodnoj godini, ali ono što je pozitivno je činjenica da je uticao i na rađanje dece, pa u martu ove godine beležimo porast u odnosu na isti mesec prethodnih godina - zaključila je Bjelobrk.

Izvor: Politika.rs/Tanjug
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još