POTREBAN OPREZ: Građani se sa putovanja vraćaju zaraženi, među njima ima i vakcinisanih

Rukovodilac laboratorije "Vatreno oko" Snežana Jovanović rekla je za RTS da je manje testova koje u toj laboratoriji dnevno urade, kao i da je sedam do osam odsto njih pozitivno. Upozorava da se građani sa putovanja vraćaju zaraženi, da među njima ima i vakcinisanih, kao i da je oprez potreban i tokom putovanja.

Snežana Jovanović je, gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a, navela da u laboratoriji "Vatreno oko" rade manje testova, da je poslednjih nekoliko nedelja od 600 do 800 testova dnevno, što je značajno manje u odnosu na prethodni period kada je bilo i do 3.500 testova.

Odgovarajući na pitanje da je i dalje njena poruka da ne treba kontrolisati nivo antitela nakon vakcinacije, Jovanovićeva kaže da jeste.

- Moja poruka, poruka američkog i evropskog centra za kontrolu i preveciju zaraznih bolesti je ni da posle vakcinacije niti pre vakcinacije ne treba određivati nivo antitela. Vakcine svakako štite, vakcine rade - poručila je Jovanovićeva.

- Od tih 700 do 800 testova dnevno sedam do osam odsto je pozitivno. Značajno manje pozitivnih u Beogradu, ali po broju pozitivnih prednjači Novi Pazar - ističe Jovanovićeva.

Ističe da s obzirom da je veći broj negativnih testova, ali i po pozivima kada će biti gotovi rezultati, pretpostavlja da se najčešće radi o osobama koji se testiraju zbog putovanja.

Ipak, upozorava da se građani sa putovanja vraćaju zaraženi, čak i oni koji su vakcinisani, mada imaju blaže simptome i naglašava da je potreban oprez i na putovanjima, posebno u avionima.

- Iz nekog bližeg okruženja znam da su se vratili sa putovanja, to je temperatura blaža, 37 ili 38 stepeni, malaksalost blaga za par dana prolazi što je značajno, jer kao što znamo onaj koji je vakcinisan može da oboli, ali će klinička slika biti lakša - navodi Jovanovićeva.

Labratorija "Vatreno oko" otvorena je u aprilu prošle godine, a Jovanovićeva kaže da su obavili preko 400.000 pi-si-ar testova, oko 40.000 seroloških testova i oko 14.000 antigenskih testova za godinu dana.

Na pitanje treba li da strahujemo od novih sojeva virusa, Jovanovićeva kaže da je jasno da se i virus menja, jer je to jedini način da on pobegne od svega onoga što čovek čini da bi izbegao bolest.

- Postoji više varijanti virusa – brazilska, južnoafrička, britanska, indijska. Kod nas je registovan britanski soj virusa sekvenciranjem genoma. Tom analizom genetskog materijala virusa bave se dve labratorije u Srbiji. Za sada je detektovan samo britanski soj virusa, da li će biti još neki, verovatno da hoće - rekla je Jovanovićeva i dodala da su dali na skvenciranje određene uzorke.

Virus ne poznaje granice tako da ćemo verovatno u nekom trenutku i kod nas detektovati prisustvo tih sojeva, naglašava Jovanovićeva.

- Govori se o indijskom duplom mutantu, on nema dve mutacije nego 13, ali te neke dve koje su detektovane u Kaliforniji i Južnoj Africi su se našli na jednom istom mestu. Da li su opasniji? Jesu, brži je prenos. Da li je to teža klinička slika ili ne? Za sada se ne zna, ali vakcine koje za sada postoje su delotvorne čak i protiv indijskog soja - rekla je Jovanovićeva.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.