RECEPT DANA: Fokača sa čeri paradajzom

Potrebno je:

- 20 g svežeg kvasca
- 280 – 300 ml tople vode
- 450 g oštrog brašna, plus još malo za posipanje
- nekoliko listova sveže majčine dušice
- malo naseckanog svežeg ruzmarina
- 4 kašike maslinovog ulja, plus malo za podmazivanje pleha
- 12 – 15 komada prepolovljenog čeri paradajza
- morska so

Priprema:

Stavite kvasac u posudu sa 100 ml mlake vode. Izmrvite ga viljuškom, i ostavite da se dobro rastvori i počne da penuša, za šta je potrebno oko 10 minuta.

U većoj činiji pomešajte brašno i 1 ½ kašičicu morske soli sa začinskim biljem. Zatim napravite udubljenje u sredini i prespite kvasac, dodajte maslinovo ulje i dovoljno mlake vode kako biste dobili meko, i ne previše lepljivo testo.

Pospite radnu površinu brašnom i oblikujte testo dok ne postane glatko i elastično. Prebacite testo u uljem namazanu činiju, prekrijte kuhinjskom krpom i odložite na sat vremena da naraste.

Pleh veličine 23 cm x 30 cm namažite uljem, pa lagano prebacite u njega testo, koje ćete poravnati sve do ivica. Nakon toga, prekrijte nauljenom folijom i odložite da odstoji 30 minuta.

Zagrejte rernu na 200℃, a u međuvremenu prstima napravite udubljenja u koja ćete ubaciti čeri paradajz, pospite malo maslinovog ulja i morske soli odozgo i pecite 30 minuta dok fokača ne poprimi zlatožutu boju. Isecite je na četvrtaste komade i poslužite je toplu.

Izvor: City Magazine
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još