Dani srpske tamjanike od 28. do 30. maja

Sa željom da se promoviše ova domaća sorta, ali i srpske vinarije koje proizvode vino prepoznatljivih aroma, u organizaciji tima "Lady of Wine" od 28. do 30. maja održaće se Dani srpske tamjanike u okviru kojih su planirane radionice i degustacije vina od ove sorte.

Prvi dan manifestacije otvoriće profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu Slavica Todić.

Za ljubitelje vina centralni događaj je "Veče tamjanike", u subotu 29. maja od 17 do 22 časa na Ušću u Beogradu, na Event centru Kopernikus, preko puta Muzeja savremene umetnosti.

Ove večeri biće predstavljene tamjanike iz svih krajeva Srbije, od Župe kojoj se i pripisuje očuvanje srpske tamjanike uprkos brojnim nedaćama, preko Vranja, Centralne Srbije, Negotinske krajine, do Južnog Banata. Svoje mesto imaće i bela tamjanika, ali i crna koja se proizvodi u Negotinskoj krajini, gde je zahvaljujući monasima u manastiru Bukovo uspela da se sačuva od zaborava.

Drugog dana manifestacije biće predstavljen i novi sektor vinarija koji je počeo sa radom u okviru Sekcije za žensko preduzetništvo Privredne komore Srbije.

Tamjanika je jedna od domaćih sorti koja svakako sa sobom nosi potencijal za pozicioniranje vinske Srbije u svetu jer se dopada na prvi gutljaj. Takođe, tamjanika je kao sorta prepoznata i kao turistički potencijal naše zemlje po kojoj, uz prokupac, može da postane atraktivan izbor i za strane turiste.

Izvor: Promo
Foto: Promo

Pogledajte još