Fashion and Art 5 dana iz 5 muzeja i galerija – dan treći

Majski Digital_Fashion_Week/Serbia održavamo pod sloganom “Fashion & Art: 5 dana iz 5 muzeja i galerija”.

Tokom pet dana trajanja događaja svi zainteresovani gledaoci upoznaće najpoznatija dela koja se nalaze u 5 odabranih galerija i muzeja, eminentni stručnjaci iz muzeja predstaviće kulturna blaga ili aktuelne izložbe koje se nalaze u ovim ustanovama. Dok će naši najpoznatiji dizajneri inspirisani određenim slikama ili umetnicima deo svojih kolekcija predstaviti upravo u odabranom muzeju ili galeriji u kojem se nalaze slike ili dela umetnika koja su im služila kao inspiracija.

Večeras vam predstavljamo Spomen-zbirku Pavla Beljanskog.

Spomen-zbirka Pavla Beljanskog je muzej posvećen jugoslovenskoj modernoj umetnosti prve polovine 20. veka. Nosi naziv po svom osnivaču i darodavcu, Pavlu Beljanskom, diplomati i kolekcionaru. Nalazi se na Trgu galerija, u zgradi koja je prva u Novom Sadu, i među prvima u tadašnjoj Jugoslaviji, sagrađena isključivo za potrebe muzejskog prostora. Ovo skladno arhitektonsko ostvarenje Ive Kurtovića spomenik je kulture. U Spomen-zbirci možete uživati u remek-delima umetnika poput Nadežde Petrović, Save Šumanovića, Milana Konjovića, Marka Čelebonovića, Petra Dobrovića, Petra Lubarde, Zore Petrović, saznati o životu Pavla Beljanskog i naših najznačajnijih umetnika i umetnica.

O Spomen-zbirci Pavla Beljanskog govoriće Jasmina Jakšić Subić, viši kustos.

Prestaviće se i aktuelna izložba "Likovi i ličnosti: pedeset godina Memorijala umetnika", autorke Marte Đarmati.

Izložbeni projekat je jedan od programa kojim muzej obeležava pedeset godina postojanja Memorijala umetnika i šezdeset godina od otvaranja za javnost. Projekat je, pored izložbe, obuhvatio i realizaciju monografske publikacije o Memorijalu, kao i interaktivne aplikacije za decu i mlade pod nazivom Soba umetnika.

Memorijal umetnika je publici prvi put predstavljen u oktobru 1971. godine povodom proslave desetogodišnjice otvaranja Spomen-zbirke Pavla Beljanskog za javnost. Zamišljen je kao postavka portreta, autoportreta i dokumentarnog materijala, posvećena stvaraocima umetničkih dela iz kolekcije Pavla Beljanskog. Koncepti i postavke ovog prostora menjani su više puta tokom pet decenija njegovog postojanja, ali se osnovna ideja isticanja sećanja na ličnosti umetnika održala do danas.

Izložba prikazuje portrete ili autoportrete svih trideset i pet umetnika čija su dela zastupljena u kolekciji Beljanskog kao i druga umetnička dela i predmete, sa idejom da se posetiocima približe njihovi likovi, ličnosti, stvaralaštvo i svakodnevni život. Deo izložbe posvećen je samoj sali koja nosi naziv Memorijal umetnika i ranijim postavkama u ovom prostoru, a tokom njenog trajanja, smenjivaće se i kamerni prikazi značajnih akvizicija.

Modnu kolekciju inspirisanu delima koja se nalaze u Spomen-zbirci predstaviće modna kreatorka Nataša Perkovski Adžić.

Dizajneri čije kolekcije se predstavljaju trećeg dana Digital Fashion Weeka/Serbia su:

SERGEY KHROMCHENKOV, RUSSIA


ANJA RADULOVIC, MONTENEGRO


BY MARGO, RUSSIA


PRODUCT OF IMITIATION, RUSSIA


ISTITUTO CORDELLA, ITALY


HAYDEN NG, SINGAPORE

MARIOS KARAVASILIS, GREECE


TARAGALTE, SWEDEN

Je Gu a Xin


EKO TJANDRA, INDONESIA


HANNIE HANANTO, INDONESIA

 

Na kraju svakog Fashion & Art dana svoje mišljenje i stavove sa nama će podeliti Eymeric Francois, potpredsednik Serbia Fashion Weeka i francuski dizajner visoke mode koji će nam govoriti o kolekcijama i dizajnerima čije kreacije smo imali priliku da vidimo.

Pratite nas na Jutjub kanalu Digital_Fashion_Week/Serbia večeras od 19.00 časova

https://www.youtube.com/channel/UCRnscPDsna7xmjfqniSr7og

Pogledajte još