Online konferencija "Kulturna baština Srbije: Snaga srednjovekovnog nasleđa" - Zaštita i promocija istorijskog nasleđa

Kompanija Color Media Communications u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja Republike Srbije, s ciljem da predstavi značaj i veličinu srpskog srednjovekovnog kulturnog nasleđa, organizuje online konferenciju pod nazivom KULTURNA BAŠTINA SRBIJE: SNAGA SREDNjOVEKOVNOG NASLEĐA posvećenu ovom periodu i daljim koracima njegovog očuvanja i promocije kako kod nas tako i u svetu. Konferencija će se održati u ponedeljak 31. maja 2021. godine sa početkom od 10 časova.

Kulturno nasleđe, stvoreno i oblikovano u prošlosti, veoma je važno u razumevanju i kreiranju naše sadašnjosti, ali i u planiranju naše budućnosti. Kao izraz istorijskih vrednosti, uverenja, znanja i tradicija, kulturno nasleđe zahteva intenzivan odnos zajednice i pojedinaca koji ga preuzimaju, tumače, odražavaju i prenose novim generacijama. Naš veliki pisac Ivo Andrić je to najbolje objasnio.

„To je ono iz prošlosti što utiče na sadašnjost i uslovljava budućnost. Nešto staro je neophodno da bi se razumelo nešto novo. Kao što rimsku kulturu ne možemo dovoljno razumeti i ceniti bez poznavanja grčke civilizacije, tako dostignuća moderne srpske kulture možemo jedino vrednovati poređenjem sa najsjajnim trenucima naše prošlosti“ – govorio je Ivo Andrić.

Konferenciju će otvoriti Danijela Vanušić, pomoćnik ministra za kulturno nasleđe i digitalizaciju, Ministartvo kulture i informisanja Republike Srbije. Nakon obraćanja pomoćnika ministra imaćemo priliku da kroz dva panela bolje upoznamo naše nasleđe i predloge kako ga bolje zaštititi s jedne strane, a kako i bolje iskoristiti njegov kulturni, turistički, ekonomski potencijal.

U prvom panelu SRBIJA I UNESKO: KOJE SE JOŠ ZNAMENITOSTI U SRBIJI MOGU NAĆI NA UNESKOVOJ LISTI SVETSKE KULTURNE BAŠTINE? na ovu temu govoriće Dejan Ristić, istoričar, Bora Dimitrijević, arheolog, Feliks Romulijana i predstavnik Republičkog zavoda za zaštitu spomenika Srbije. Panel će moderirati Vanja Kovačev, komunikacijski ekspert.

U drugom panelu ZNAČAJ SREDNjOVEKOVNOG KULTURNOG NASLEĐA U SRBIJI govoriće Tamara Ognjević, istoričar umetnosti, Dušica Bojić, direktor, Istorijski muzej u Beogradu, Dubravka Đukanović, direktor, Republički zavod za zaštitu spomenika, Smiljana Novčić, savetnik, Turistička organizacija Srbije i Marija Nestorović, vršilac dužnosti direktora Kulturnog centra Srbije u Parizu. Panel će moderirati Nevena Kuveljić, novinar.

Na konferenciji ćemo razgovarati o našem bogatom srednjovekovnom kulturnom nasleđu, saradnji koju imamo sa UNESKOM, načinima poboljšanja te saradnje, koji su koraci u njegovoj daljoj zaštiti, promociji, neiskorišćenim potencijalima, govorićemo o značaju koji on ima za ceo srpski narod kako unutar tako i van granica naše države i o drugim temama.

Svi zainteresovani konferenciju će moći da prate putem lajv strima na YouTube kanalu Color Media Communications.

Pogledajte još