POSLE SEDAM GODINA, KONAČNO SE UKLJUČIO U LAURINO ODRASTANJE: Snežana Dakić iskreno o odnosu sa bivšim suprugom Vladimirom Mikićem

Snežana Dakić je jedna od retkih dama s javne scene koja bez dlake na jeziku govori o problemima, kako svojim tako i onim društvenim koji razaraju odnose. Vrlo otvoreno priča o greškama koje prave muškarci i žene, ljubavnim razočaranjima, preispitivanjima i propuštanjima. Tvrdi da je život uvek pred nama, koliko god da smo stari, kao i da je zarad psihološkog boljitka i sticanja samopouzdanja važno stalno raditi na sebi. Vodeći se time, upisala je koučing akademiju, uspešno razvija svoj blog, dok je nedavno krenula i na golf, što smatra odličnom rekreacijom, načinom da sa ćerkom Laurom Mikić (15) provede kvalitetno vreme i nauči nešto novo. Snežana je progovorila odnosu s naslednicom, bivšim suprugom Vladimirom Mikićem, koji se konačno uključio u odgoj deteta, kompromisima na koje ne pristaje, a otkrila je i da li strahuje da će ostariti sama.

Hoćete li se mešati u Laurine izbore?

- Trudim se da je usmerim u pravcu njenih talenata, ali i u smeru koji će joj pružiti lep i udoban život. Dala sam joj odličnu startnu poziciju, daleko iznad one koju sam ja imala. Nadam se da će je iskoristiti, a ja sam tu da je podržim i poguram. Zahvaljujući društvenim kontaktima, za Lauru sam mogla da učinim neuporedivo više nego što su moji roditelji mogli za mene. Ipak, od nje očekujem da se bori i probija. Za sada je primerno dete i odličan đak, odgovorna je i pravična. Uostalom, kažu da se deca najbolje vaspitavaju sopstvenim primerom. Neprekidno se usavršavam, aktivna sam na više frontova, a i kad posla nema, dobro sam, jer je Laura svesna da tada mora da se prištedi i zaista je divno dete koje me uvek razume.

Koliko puta sebe uhvatite da izgovarate majčine rečenice i radite stvari koje ste kazali da sa svojim detetom nećete?

- Najviše se to događa kada se ljutim na Lauru. Čitavog života sam pokušavala da se oslobodim ograničavajućih uverenja koja mi je majka usadila. Tada se tako razmišljalo i ona je mislila da čini najbolje za nas. Kasnije je nauka o ljudskoj duši propisala drugačija pravila. Znam ih i poštujem. Bavim se ličnim razvojem i verujem da će moje dete imati manje zabluda i da ću moći da joj razotkrijem situacije i odnose, tako da bude srećnija. Ukazala sam joj poverenje, iako je, naravno, u svemu proveravam, ali razumno. Imamo aplikaciju po kojoj pratimo jedna drugu i uvek znamo gde je koja, što mi puno pomaže da budem smirena i da je ne zivkam svaki čas. Naravno, ona mi je dala pristanak, jer shvata da je tako bezbednija.

Primećujete li da je prodornija i ima veće samopouzdanje u odnosu na vas kada ste bili u njenim godinama?

- Jeste, ima i razvijeniju emocionalnu inteligenciju. Pustila sam je da se iskaže i bude slobodna, dok su mene roditelji držali pod “skutom” i u najstrožoj kontroli. Takvo je bilo vreme i vaspitni stilovi. Najzad, majkama se ništa nije opraštalo, a deca su bila njihova odgovornost.

Kada je pravo vreme za razgovor na temu muško-ženskih i seksualnih odnosa?

- Već u šestom razredu, jer ih tada drmne pubertet. Počinju da se okupljaju u školskim dvorištima, te sam Lauri predočila da pazi da je ne izmanipulišu da podigne majicu u društvu, slika se ili šta sve još klinci rade. Kada sam joj to napomenula, otkačila me je rečima: "Mama, pa nisam glupa, gledam na Jutjubu šta se sve dešava". Današnja kultura žene svodi na objekat, dok su one to, nažalost, izgleda i prihvatile. Mušku decu morate da naučite da seks nije isto što i samozadovoljavanje, samo uz pomoć devojke. Treba da znaju da do toga dolazi uz odnos bliskosti, ljubavi i poverenja, uz pažnju i duboke emocije. Jedino tada je snažno. A ne s pornografskim pobudama i očekivanjima. Isto tako, treba i devojčicama objasniti da nije njihova dužnost da zadovoljavaju muškarce, nego da to rade kada su zrele i spremne na to. Imaju pravo da odbiju i odu iz situacije koja im ne prija. Da istrpe ljutnju muškarca, ignorisanje ili to što će se brže-bolje okrenuti drugoj.

Da li ste s Laurinim ocem Vladimirom Mikićem u kontaktu oko njenog odgoja?

- Tata se dosta uključio. I to je sjajno, s obzirom na to da sam se prethodnih sedam godina uglavnom o Lauri starala sama.

Budući da je pre dve godine postala starija sestra devojčice Mile, Laura je otkrila koliko vremena provodi s njom i ocem i kakav odnos imaju.

Mnogo je volim. Često zajedno idemo kod tate. Naše dve starije sestre i ja se brinemo o njoj. Ponekad je ja i čuvam – rekla je Laura.

Izvor: Story.rs
Foto: snezanadakic/Instagram

Pogledajte još