NUTRICIONISTI OTKRIVAJU: Da li su ovsene pahuljice dobar saveznik kod gubitka kilograma?

Ako pokušavate da izgubite kilograme, doručak je verovatno obrok kojim započinjete dan. Sigurno ste shvatili da što ranije unesete prve kalorije, to je manja šansa da ćete da se prejedete tokom dana. A kad je reč o zdravom doručku, jedan od izbora jesu ovsene pahuljice.

Redovno se reklamiraju kao zdrava hrana, jer pune telo energijom i drugim hranljivim sastojcima, a mogu i da smanje holesterol i kontrolišu nivo šećera u krvi.

Ali zobene pahuljice su zapravo ugljeni hidrati, pa se mnogi pitaju da li su zaista dobar izbor ako želimo da smršamo. Odgovor dijetetičara je da to zavisi o vrste ovsenih pahuljica i od načina pripreme.

Tipična šoljica ovsnih pahuljica, nepripremljenih, sadrži 307 kalorija, pet grama masti, 54 grama ugljenih hidrata, gram šećera, 150 miligrama natrijuma, 10 grama vlakana i 10 grama belančevina.

Dijetetičarka Linda Nikolakopulos ih smatra zdravim dodatkom ishrani jer mogu da zasite.

- Ovas (zob) je celovita žitarica, odličan je izvor vlakana i izvrsna za zdravlje probavnog sistema. Može da poveća sitost, snizi holesterol, pa čak i poboljša određena stanja kože, poput ekcema - tvrdi Nikolakopulos.

Ovsene pahuljice sadrže i zadovoljavajuću količinu belančevina i drugih hranljivih sastojaka, u poređenju sa drugim žitaricama, dodaje nuticionista.

- One su odlična dopuna rutini treninga snage jer su proteini potrebni za oporavak mišića. Kombinacija proteina, gvožđa, fosfora i mangana čine ovsene pahuljice obrokom za podsticanje energije - kaže ona.

Pomoći u procesu gubitka kilograma

Ovas sadrži beta-glukan i njegovo konzumiranje može da dovede do smanjenja indeksa telesne mase, telesne masti i obimaa struka i bokova, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu "Plant Foods For Human Nutrition".

Redovno konzumiranje ovsenih pahuljica takođe može da pomogne u kontroli reakcije na glukozu i insulin, posebno kod osoba sa dijabetesom, piše časopis "Nutrients".

Ovsene pahuljice su hranljive, i obrok koji sprečava potrebu za međuobrokom i nezdravim grickalicama.

Da porciju ovsenih pahuljica ne biste učinili kaloričnim obrokom, koji će vas udaljiti od cilja, nemojte dodavati suvo voće ili sirupe.

- Med ili javorov sirup doprinose suvišnom šećeru i kalorijama - smatra Nikolakopoulos.

Njen savet je da sladak ukus ovog jela postignete dodavanjem svežeg voća. Umesto vode dodajte mleko, malo maslaca od orašastih plodova i smrznuto bobičasto voće i orašaste plodove.

- Tako povećavate udeo proteina, kalcijuma, vitamina, antioksidansa i zdravih masti i jednostavnu posudu ovsenih pahuljica pretvarate u celovit obrok - objasnila je Linda Nikolakopulos.

Skuvanim ovsenim pahuljicama možete da dodate jaja, avokado, sir, povrće i začine po izboru i tako dobiti potpuno novo jelo u svom jelovniku.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još