Proglašena najbolja domaća vina Srbije: Vinarija McC osvojila četiri medalje

Savez vinogradara i vinara Srbije nedavno je organizovao manifestaciju pod nazivom „Veliko ocenjivanje vina Srbije“. Na ovoj manifestaciji učestvovalo je 138 vinarija iz naše zemlje, a sve sa ciljem promocije srpskih vina i vinske kulture.

Vinarija McC iz Erdevika proizvodi organska i biodinamička vina a, ovom prilikom, osvojila je čak četiri medalje, dve zlatne i dve srebrne.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić prisustvovala je manifestaciji u okviru završnog programa manifestacije i proglašenja ocena i dodela nagrada vinima sa najvišim ocenama po kategorijama. 

Premijerka Brnabić nije krila zadovoljstvo zbog toga što domaće vinasrtvo vidno napreduje i ima ambicije da postane prepoznatljivo i na svetskom tržištu.

„Vaše znanje, vaša želja da učite, vaša strast da budete najbolji u tome čime se bavite i hrabrost da se takmičite sa jačim i bogatijim od vas, i da u tim utakmicama pobeđujete je ono što me inspiriše kao predsednicu Vlade svaki dan. Vi ste ono što Srbija jeste i što je postala i hvala vam od srca na tome“, naglasila je premijerka.

Dodala je da je Vlada Srbije tu da to prepozna i podrži:

„Prvog maja sam sa predsednikom države bila na otvaranju radova na Fruškogorskom koridoru. Nakon toga smo obišli Frušku goru idući po atarskim putevima, po vinogradima, da vidimo nove zasade. On mi je rekao šta treba da napravimo od Fruške gore i od drugih vinogradarskih krajeva naše zemlje i koliko da uradimo za njih, i kolika je to dodatna vrednost za našu poljoprivredu i ekonomiju, i koliko je to važno za promociju Srbije“, rekla je premijerka Brnabić.

Podsetila je da je Vlada uz pomoć ministra poljoprivrede Branimira Nedimovića i Saveza vinara i vinogradara usvojila Strategiju razvoja ovog sektora s ciljem da svake godine povećavamo površine pod vinovom lozom za 400 do 600 hektara.

„Pripremamo Zakon o vinu i molim vas da se uključite u to kako bismo ispunili sve naše potencijale u vinarstvu, i očekujem da ćemo ga usvojiti do kraja ove godine. Ponosna sam na naše vinarstvo, svaka vam čast i sve čestitke od srca, i zaista verujem da i u tome možemo biti jedni od najboljih u svetu“, naglasila je premijerka.

Direktor Saveza vinara i vinogradara Stevan Rajta rekao je da je „Veliko ocenjivanje vina Srbije“ manifestacija kakva se nikada pre u našoj zemlji nije održala.

„Ovo je jedan od najvećih ovakvih projekata na Balkanu. Savez vinara i vinogradara je malada organizacija koja će da raste i postaje sve bolja kako vreme bude prolazilo i veoma je važna za sve nas“, ocenio je Rajta.

Foto: Vinarija McC

Pogledajte još