MAĐARI OGORČENI: U Budimpešti menjaju imena ulica da bi prkosili Kini

Liberalni opozicioni gradonačelnik Budimpešte najavio je da će preimenovati ulice u glavnom gradu Mađarske u blizini mesta gde je planiran kampus kineskog univerziteta da bi na taj način odao počast onima čija ljudska prava krši Peking.

Jedna ulica će se zvati po Dalaj Lami, duhovnom vođi tibetanskog budizma kojeg Peking smatra opasnim separatistom. Druga će se zvati "Ulica ujgurskih mučenika" prema uglavnom muslimanskoj etničkoj grupi za koju Vašington i ostale prestolnice tvrde da je žrtva kineskog genocida. Ime treće ulice je "Ulica slobodnog Hong Konga". Četvrta ulica nosiće ime kineskog katoličkog biskupa koji je u zatvoru.

Kina odbacuje optužbe o kršenju ljudskih prava.

- Nekoliko mađarskih političara previše naglašava pitanja vezana uz Kinu kako bi privukli pažnju i ugrozili saradnju Mađarske i Kine. Takvo ponašanje je podlo i dostojno prezira - rekao je Vang Venbin, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova.

Preimenovane ulice se nalaze na području gde kineski Univerzitet Fudan namerava da otvori kampus u kojem će nuditi diplomske studije liberalnih umetnosti, medicine, poslovanja i inženjerstva za 6.000 studenata.

- Ovaj Fudan projekat doveo bi u pitanje mnoge vrednosti za koje se Mađarska obvezala da će ih poštovati pre 30 godina - kada je pao komunizam, izjavio je gradonačelnik Gergelj Karačonj, liberalni opozicioni političar koji sledeće godine planira da se kandiduje protiv Viktora Orbana, mađarskog desničarskog premijera.

Liberalni protivnici optužuju Orbana da se priklanja Kini i Rusiji, dok istovremeno ljuti evropske saveznike narušavajući nezavisnost pravosuđa i slobodu medija.

Izvor: Hina
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još