PRIRODNI ANTIDEPRESIV: Namirnice bogate beta-sitosterolom mogu da smanje anksioznost

Anksiozni poremećaji su među najčešćim poremećajima u svetu, a svake godine pogađaju oko 18 odsto stanovništva. Iako mogu da se leče, manje od 37 odsto onih koji ga imaju ne dobijaju odgovarajući tretman.

Pojedini ljudi protive se uzimanju lekova, između duboko ukorenjenih stigmi mentalnog zdravlja i straha od nuspojava, postoji mnogo razloga zašto se neko ne oseća prijatno uzimajući antidepresiv. Međutim, nedavna istraživanja pokazala su neke obećavajuće rezultate.

Nova studija objavljena u časopisu "Cell Reports Medicine" sa Vajcman Instituta za nauku u Njujorku otkrila je da biljna supstanca može da ima ključnu ulogu u smanjenju nivoa anksioznosti.

Supstanca je poznata kao beta-sitosterol, koji se nalazi u raznim biljnim namirnicama poput avokada, pistaća, badema, ali i drugih orašastih plodova, ulja repice, pa čak i u nekim žitaricama. U nizu eksperimenata u ponašanju, istraživači su otkrili da je beta-sitosterol bio u stanju da proizvodi smirujući efekat kod miševa i sam i u kombinaciji sa antidepresivom.

Zanimljivo je da miševi kojima je upravo data biljna supstanca nisu iskusili nijednu nuspojavu koja je tipično povezana sa lekovima protiv anksioznosti, poput dobijanja kilograma i umora. Ipak, to ne znači da će konzumiranje hrane koja je prirodno bogata beta-sitosterolom automatski rezultirati smanjenom anksioznošću.

Nalazi ove studije ne ukazuju na to da da će samostalno dodavanje biljne supstance omogućiti ljudima koji imaju poremećaje anksioznosti da odustanu od lekova.

Umesto toga, s obzirom na to da su nalazi ove studije na životinjama dokazani u kliničkim ispitivanjima, moguće je da beta-sitosterol može da omogući ljudima da smanje dozu lekova protiv anksioznosti.

- Jedan od glavnih problema sa postojećim lekovima protiv anksioznosti je taj što oni proizvode neželjene efekte, pa ako bi beta-sitosterol mogao da pomogne u smanjenju doze takvih lekova, to bi potencijalno moglo da smanj i neželjene nuspojave - navodi u izjavi dr Nikolas Panajotis, koautor studije.

To takođe ne znači da dovoljnu količinu beta-sitosterola možete dobiti samo konzumiranjem određene hrane. Dr Panajotis dodaje da bi trebalo da jedete avokado danju i noću da biste dobili pravu dozu, i verovatnije je da će vam se razviti probavni problemi nego što će se ublažiti anksioznost.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još