Zabrana izvoza − do žetve

Zabrana izvoza nije tržišno rešenje, ali je nužna u ovom trenutku, zbog prošlogodišnje suše koja je pogodila Evropu i podigla cene žitarica.

Ministar poljoprivrede Srbije Slobodan Milosavljević najavio je juče da će Uredba o zabrani izvoza pšenice i kukuruza krajem februara biti produžena do naredne žetve, kako bi tržište ostalo stabilno i kako bi se očuvao stočni fond. I dalje će biti dozvoljen izvoz prerađevina od pšenice i kukuruza, kao što su pšenično i kukuruzno brašno i prekrupa, rekao je Milosavljević agenciji Beta. Vlada Srbije je 25. oktobra prošle godine odlučila da produži zabranu izvoza pšenice i kukuruza za 120 dana. Prva, tromesečna zabrana bila je regulisana izmenom Uredbe o privremenom ograničenju izvoza određenih vrsta robe, a usvojena je 3. avgusta 2007. godine i odnosila se na izvoz pšenice, kukuruza, suncokreta i soje. 

Vlada je tu uredbu pravdala potrebom da se zbog suše i slabog roda obezbedi stabilnost tržišta i cena. Milosavljević i dalje smatra da zabrana izvoza nije tržišno rešenje, ali je nužna u ovom trenutku, zbog prošlogodišnje suše koja je pogodila Evropu i podigla cene žitarica. Prema njegovom mišljenju, taj potez države bio je opravdan, jer bi u suprotnom cena kukuruza i stočne hrane u Srbiji bila viša za 30 do 50 odsto, što bi dovelo do pokolja stočnog fonda. Sve mere podrške, koje je Ministarstvo poljoprivrede preduzelo prošle godine i koje će ove godine sprovesti za razvoj stočarstva ne bi imale efekta bez zabrane izvoza žitarica, istakao je Milosavljević. 

Ministar poljoprivrede Srbije Slobodan Milosavljević izjavio je da će do kraja januara svim registrovanim poljoprivrednicima biti isplaćen sav novac koji im to ministarstvo duguje po osnovu korišćenja uredbi iz prošle godine. Milosavljević je reako da se radi o ukupno oko 1,5 milijardi dinara duga. Prema njegovim rečima, dugovanje je nastalo zbog zakasnelog prijema zahteva poljoprivrednika, ali i zbog uredbi čije je važenje prestajalo u novembru mesecu. Ministar poljoprivrede ponovio je da će 17. januara biti isplaćena i treća, pretposlednja rata javnog duga poljoprivrednim penzionerima. Oko 223.000 penzionera bi u proseku trebalo da dobije po 23.000 dinara, a uz isplatu javnog duga poljoprivredni penzioneri će primiti i drugi deo penzije za decembar, rekao je Milosavljević.

("Pregled")

Pogledajte još