NOVEMBAR GALLERY / JELENA BULAJIC / 10-6-2021

zložba radova Jelene Bulajić u galeriji Novembar će biti otvorena od 10. juna i trajaće do 18. jula 2021.


Sa ponosom Vam predstavljamo samostalnu izložbu radova mlade vizuelne umetnice Jelene Bulajić. Izložba prikazuje nove slike iz 2021. nastale za izložbu u galeriji Novembar, kao i deo ranijeg opusa umetnice nastajalog u periodu od 2018. do sada.Tematski, ovi radovi pokazuju nova usmerenja u interesovanju umetnice – umesto ogromnih portreta po kojima je publika prepoznaje, sada će posetioci galerije imati priliku da vide fragmente pejzaža i mrtvih priroda, velike i male planine, okeane, reke, cvetove. Fokus na prirodu omogućio je umetnici da u zadatom okviru istražuje likovna svojstva prirode i materijala. Odnos crnih i belih kroji kompoziciju i strukturu slike, a mnoštvo sivih tonova daje specifičnu atmosferu svakom radu. Za njene dosadašnje radove karakterističana vremenska dimenzija tema, u novim radovima iskazana je kroz metamorfozu govora o prolaznosti u govor o trenutku i večnosti. Kako u katalogu ističe kustoskinja Ana Simona Zelenović: “Novi radovi zaboravljaju Zapadno vreme, u njima nema linearnosti. Kao u budizmu, ovde je vreme shvaćeno kroz svest o nestalnosti svega u kosmosu, a posebno kroz osvešćivanje sopstvene živosti i smrtnosti”.

Gledajući u ove jedinstvene trenutke zamrznute u večnost, publika pored kontemplacije o životu, prirodi, sebi, lepoti i umetnosti, ima priliku da se divi tehničkom apsektu izvedenih radova. Sa izuzetnom preciznošću, posvećenošću i merom, a koristeći za slikarstvo netipične materijale poput mermernog praha, ugljena, đesa, krede, te objedinjujući više materijalnih slojeva rada u krajnju jedinstvenu sliku, Jelena Bulajić postiže perfekcionizam u izrazu posle kojeg, baš kao i nakon razmišljanja pred radovima, ostaje samo tišina.

Jelena Bulajić (Vrbas, 1990)
Jelena Bulajić rođena je 1990. godine u Vrbasu. Osnovne akademske studije završila je 2012. godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, a 2013. master studije na City & Guilds of London Art School u Londonu. Izlagala je samostalno i grupno u Austriji, Švajcarskoj, Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Mađarskoj, SAD i Srbiji. Izlagala je samostalno u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine 2019. godine. Dobitnica je nekoliko nagrada, među kojima su: GAM MA Fine Art Prize, City & Guilds of London Art School, London (2013); I nagrada – Niš Art Fondacija, Niš (2013); Elizabeth Greenshields Foundation Grant, Montreal (2012); Godišnja nagrada Departmana likovnih umetnosti za najuspešniji umetnički rad iz umetničke discipline Slikanje, Akademija umetnosti, Novi Sad (2012); Velika diploma za crtež, INTERBIFEP XIV, Tuzla (2011); Nagrada za crtež-studiju iz fonda „Milivoj Nikolajević“, Akademija umetnosti, Novi Sad (2009). Trenutno živi i radi u Beogradu, a izlaže u Srbiji i inostranstvu.
* računamo na Vaše odgovorno ponašanje – držanje fizičke distance i nošenje zaštitnih maski prilikom posete galerije je i dalje obavezno.
Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.