RUŽA VOJVODE OD EDINBURGA ZA 100. ROĐENDAN: Kraljica Elizabeta zasadila cvet nazvan po pokojnom princu Filipu

U čast preminulom suprugu, kraljica Elizabeta je zasadila ružu nazvanu po princu Filipu, koji bi juče napunio 100 godina.

Ruža nazvana "Vojvoda od Edinburga" posađena je u vrtu "East Terrace" u dvorcu Vinzdor kao trajni omaž Filipu, gde je par proveo poslednje mesece tokom perioda zaključavanja.

Kraljevsko hortikulturno društvo (KHD) poklonilo je Elizabeti tamno ružičastu ružu koja je zvanično dobila ime po vojvodi nakon njegove smrti 9. aprila.

Kraljica je za biljku rekla da izgleda "divno", kao i da je odavanje počasti njenom suprugu "veoma plemenito".

Grm ruže umotan u smeđi papir kraljica je dobila prošle nedelje, a na etiketi je stajala mala fotografija nasmejanog Filipa sa belim panamskim šeširom, što je kraljicu veoma dirnulo.

- To je ruža nazvana Ruža Vojvode od Edinburga, kako bi obeležila njegov stoti rođendan, kao i ruža koja će čuvati uspomenu na sve čudesne stvari koje je uradio tokom svog života - rekao je Kit Vid, predsednik KHD-a.

Kraljica je posmatrala kako je Vindsorov glavni baštovan Filip Karter posadio grmlje na početku dela sa ružama u vrtu "East Terrace Garden", gde je u raspoređivanju cveća nekada ključnu ulogu imao vojvoda.

Dok se kraljevska porodica sprema da u Vindzdoru i Edinburgu obeleži rođendan preminulog princa Filipa, kraljica Elizabeta će prvo, kako piše "Miror", da se osami, nakon čega će svi zajedno da proslave izvanredan život vojvode od Edinburga.

Izvor: B92
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još