UZ ŠEST TRIKOVA: Kako nositi štikle, a izbeći bol u stopalima?

Često smo ubeđene da moramo da biramo između elegancije i udobnosti. Ipak, to nije vaš jedini izbor uz ovih šest trikova.

Nijedna od nas neće zaboraviti scene iz kultne serije "Seks i grad" u kojoj Keri Bredšo u najvišim i najskupljim cipelama na svetu trči Njujorkom kao da je to najlakša stvar na svetu. Nećemo zaboraviti ni bol u stopalima koji nam se javio na samu pomisao na stileto štikle.

Većina nas je ubeđena da imamo samo dva izbora: ili izgledati odlično u štiklama ili se osećati fino u ravnoj obući. Čak 42 odsto žena otvoreno priznaje da daje prednost izgledu nad udobnosti, a čak 74 odsto je bar jednom u životu otrpelo bol da bi nosilo omiljene cipele. Da li je to naš jedini izbor? Ne! Baš, zato vam otkrivamo šest načina da spojite lepo i udobno.

Kao da nosim štikle, a da ne trpim bol?

Birajte pravu veličinu

Da, ovo zvuči potpuno očigledno, ali morate priznati da sve ponekad odstupimo od pravila. Koliko god da je sniženje, koliko god da vam se dopadaju baš te cipele, nemojte ih kupiti ako vam ne pristaju. I male, ali i velike cipele imaće isti efekat: stvoriće vam rane i žuljeve, a stopala i listovi biće bolni danima. Uz to, pripazite i na svod stopala: ukoliko ne naleže na svod cipele, izaberite drugi model. Jer, u takvim cipelama svo opterećenje će biti na prstima, a to nije dobro ni za stopala, ni za kičmu.

Birajte obuću sa otvorenim prstima

Verovale ili ne, dovoljno je da izaberete stileto sa otvorenim prstima, pa da bol nestane. Kada su prsti otvoreni, oni ne trpe pritisak. Samim tim, mišići stopala nisu prinuđeni da se grče, stopalo je opuštenije, a bol manji. Činjenica je, cipele s otvorenim prstima nisu baš pogodne za sve prilike, ali svakako ih vredi isprobati.

Koristite gel uloške

Možda ste se do sada nekoliko puta pitale da li silikonski i gel ulošci za salonke nečemu služe. Ortopedi kažu: i te kako! Izaberite one koji idu pod prednji deo stopala, neka budu taman toliko debeli da umekšaju korak, ali da cipele ne počnu da vas žuljaju. Ne samo da ćete manje osetiti bol, nego ćete moći i duže da izdržite u štiklama.

Probajte deblju petu

Do sada ste već sigurno primetile da je deblja štikla udobnija od vrtoglavih, tankih stileto. Zadržite vi stileto pete u ormaru, za posebne prilike, ali za kancelariju i popodnevne šetnje ipak kupite cipele sa nešto debljom štiklom ili čak s punom petom. One bitno smanjuju pritisak na najopterećenije delove stopala, pa su stoga pogodnije za duže vremenske periode nošenja.

Lečite stopala

Nikakvi flasteri i vatice neće vam pomoći kada jednom dobijete žulj. Svaka ranica, svaki žulj, zaslužuju da budu zalečeni. Koristite medicinske preparate za brzo zarastanje i izbegavajte neudobne cipele u ovom periodu. Što se tiče cipela koje su vam stvorile žuljeve, možete na njima isprobati sprejeve za rastezanje kožnih cipela. Nisu skupi, a delotvorni su!

Razmislite o nižoj štikli

Iako možda zvuči kao svetogrđe, mogli biste da razmislite o dva centimetra nižoj štikli. Štikla od 6 centimetara jednako je seksi kao ona od osam, a znatno je udobnija.

Izvor: Lepotaizdravlje.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još