UKUSNA I ZDRAVA: Mnogo je razloga da u svoj jelovnik uvrstite papriku

Paprika je povrće bogato brojnim hranljivim sastojcima i mineralima.

Sadrži više od 500 mg vitamina A i P. Vitamin P ima značajan efekat na stanje krvnih sudova, čineći ih elastičnijim, a takođe pomaže u normalizaciji krvnog pritiska i ima antiinflamatorna svojstva. Beta-karoten (vitamin A) je glavna vrednost slatke paprike. Ovaj snažni prirodni antioksidans sprečava stvaranje tumora i usporava proces starenja. Paprika sadrži veliku količinu vitamina C i folne kiseline, koji pojačavaju međusobno delovanje, što pozitivno utiče na njihovu apsorpciju u telu. Zbog sadržaja vitamina B grupe (B1, B2, B6), paprika može pomoći kod nesanice, uporne depresije i stresa, a korisna je i za rešavanje umora.

Pored vitamina, paprika je bogata mikro i makro elementima. Njena sočna pulpa sadrži kalijum, fosfor, sumpor, magnezijum i kalcijum, kao i fluor, jod i bakar. Svaki od njih je od suštinskog značaja za normalno funkcionisanje ljudskog tela i održavanje svih njegovih vitalnih funkcija.

Korisna svojstva takođe zavise od njene boje. Crvena sadrži likopen koji ima antioksidativna svojstva i smanjuje rizik od raka. Zelena paprika bogata je kiselinama koje mogu ukloniti kancerogene materije iz tela.

Naučnici veruju da za efekat nije važna doza, već trajanje unosa zdrave i vitaminom bogate hrane. Zato je bolje dodati papriku u salatu svaki dan, nego jesti zalihe za nedelju dana odjednom.

Izvor: Harpersbazaar.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još