DOBIJAJU NOVA IMENA: Beograd polako ostaje bez "hrvatskih" ulica

Prošlo je skoro godinu dana otkako je zamenik gradonačelnika Goran Vesić najavio kako će Beograd promeniti imena ulica, nazvanih po SFRJ toponimima, rekavši "da nije normalno da Beograd ima Hrvatsku ulicu". Od tada do danas, nekoliko ulica nazvanih po toponimima iz Hrvatske, dobilo je nova imena.

Osječka je poslednja u nizu "hrvatskih" ulica koja je ostala bez svog nekadašnjeg imena. Ova ulica na Banovom brdu, između Valjevske i Kijevske, odlukom Skupštine grada Beograda nosiće ime slavnog srpskog sportskog komentatora Dragana Nikitovića.

Zamenik gradonačelnika rekao je u julu prošle godine da ulice u Beogradu treba da nose nazive ljudi koji koji su zadužili Srbiju, kao i po prijateljskim zemljama i narodima, te onima koji su zadužili čovečanstvo. Tada se moglo čuti da se planira promena naziva Porečke, Hvarske, Hrvatske, Splitske, Podravske, Bjelovarske, Šibeničke ulice.

Prvi koji su dobili novu adresu su žitelji Zagorske ulice u Zemunu. Po atentatoru na Anta Pavelića, ova ulica od avgusta 2020. godine nosi ime Ulica Blagoja Jovovića.

Hrvatska ulica u Kotežu, na inicijativu građana, preimenovana je u Ulicu glinskih žrtava 1941. godine.

Prema propisima, promena adrese iz lične karte zbog promene naziva ulice ili kućnog broja je besplatna.

- Pokolj u Glini, u Crkvi Presvete Bogorodice desio se 29. jula 1941. godine, kada su ustaše ubile više od 1.700 ljudi. Žrtve su bile lokalno srpsko stanovništvo. Pokolj u glinskoj crkvi predstavlja jedan od najvećih ustaških zločina koji je sproveden pre sistematskog genocida u Jasenovcu, Jadovnu i Staroj Gradiški - navedeno je u predlogu građana naselja Kotež.

Hvarska ulica na Paliluli, sada nosi ime Miroslava Radojčića, dugogodišnjeg dopisnika "Politike" iz Velike Britanije i SAD, koji je ostao poznat i po čuvenim izveštajima sa Vimbldona, kojima je približio tenis domaćoj publici.

Sledeći na redu za promenu adrese u dokumentima bili su žitelji Bjelovarske ulice na Voždovcu. Ova ulica se sada zove po Predragu Milojeviću, srpskom novinaru, književniku, prevodiocu, prvom članu Nezavisnog udruženja novinara Srbije.

Ni hrvatski kompozitor, nemačko-jevrejskog porekla, Vatroslav Lisinski, nije upseo da "zadrži" ulicu u Beogradu. Ova ulica na Paliluli sada se zove po istaknutom srpskom novinaru, esejisti, publicisti i filmskom kritičaru Bogdanu Tirnaniću.

Podsećamo, ranije su promenjeni nazivi ulica – Zadarska u Dobrice Ćosića, a Zagrebačka u Koče Popovića.

Od prvobitnog spiska ulica koji se pojavio u javnosti, a kojima je najavljena promena imena, uvidom u spisak na sajtu beograd.rs, možemo videti da u glavnom gradu i dalje postoje Podravska, Šibenička i Splitska ulica.

Podsetimo, na ovom spisku našla se i Porečka ulica. Poreč jeste letovalište na hrvatskom poluostrvu Istra, ali ulica u Beogradu ime nije dobila po hrvatskom Poreču, već po istoimenom naselju u kneževini Srbiji, smeštenom na dunavskoj adi. Istarski Poreč je tek nakon Drugog svetskog rata postao deo Jugoslavije, odnosno Hrvatske, a pre toga je kao grad u Italiji zvanično nazivan "Parenzo", objasnio je istoričar Miloš Petrović, Donjomilanovčanin, koji promoviše svoj zavičaj, osmišljavajući i uređujući Fejsbuk stranicu Upoznajte Borski okrug, preneo je "Danas".

- Naziv ulice datira pre Drugog svetskog rata, ali i Jugoslavije. Porečka ulica postoji u Beogradu od 19. veka. Tadašnja Srbija gotovo nije imala veze sa Porečom u Istri, dok je istovremeno na istoku zemlje imala jedan od površinski najvećih srezova tog imena, Porečki srez (na Dunavu) - kaže Petrović, ukazujući na isečke iz Beogradskih opštinskih novina iz 1890. i 1891. godine, te oglas Vremena iz 1925, koji spominju Porečku ulicu.

Istoričari iz Beograda i Zagreba, Milovan Pisari i Dragan Markovina, saglasili su se govoreći za N1 da promena imena ulica i u Srbiji i u Hrvatskoj predstavlja brisanje sećanja na antifašističku borbu i jugoslovensko nasleđe.

Goran Vesić je rekao i da ga je predsednik Aleksandar Vučić zamolio da od svih ulica koje su se našle na spisku za promenu, jedino Sarajevska zadrži svoje sadašnje ime.

Čelnici Beograda odlučili su da stave tačku na jugoslovensku zaostavšinu, a da li će i koje beogradske ulice dobiti nova imena, odlučivaće Skupština grada. Samo u ovom veku promenjeni su nazivi više od 9.000 ulica u Beogradu.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još