Neuspešni da vrate pare

BEOGRAD, 16. januar 2008. (FoNet) - Transparentnost Srbija (TS) ocenila je danas da bi zakonom trebalo predvideti da kandidati za predsednika Srbije koji ne osvoje neki određeni procenat glasova vrate novac dobijen iz državnog budžeta za finansiranje kampanje.

Predsednik Transparentnost Srbija, Vladimir Goati, rekao je, na konferenciji za novinare, da država "izdašno finansira" kampanje iako se dešavalo da neki kandidati za predsednika Srbije dobiju manje glasova nego što su prikupili potpisa građana za učešće na njima.

Pominjući iskustvo nekih država, Goati je rekao da treba povećati rizik za prijavljivanje na predsedničke izbore, što bi značilo da kandidat koji ne osvoji neki određeni procenat glasova, što se mora unapred precizirati, treba da vrati novac dobijen od države.

Programski direktor TS Nemanja Nenadić je rekao da je predviđeni način raspodele sredstava nepravedan prema kandidatu koji uđe u drugi krug, ali ne pobedi, jer dobija isti iznos kao ostali neuspešni kandidati mada vodi dve nedelje kampanje više od njih.

Transparentnost Srbije upozorila je da je potrebno više izmena u postojećem zakonskim rešenjima koja se odnose na finansiranje stranaka, ocenjujući da se ni sadašnje odredbe ne primenjuju.

Tako je ova organizacija uputila inicijativu Republičkoj izbornoj komisiji za izmenu poslovnika, kojima bi se obezbedila bolja kontrola izveštaja o finansiranju kampanja.

TS predlaže da je RIK obavezna da angažuje revizora za sveobuhvatnu kontrolu dokumantacije na osnovu koje su sačinjeni izveštaji predlagača kandidata, kao i da pokreće prekršajne postupke kada utvrdi da je zakon prekršen.

Goati je ocenio da nisu preterane ocene da su ovi predsednički izbori jedan od ključnih momenata i neka vrsta raskrsnice u političkom životu.

Pogledajte još